Hiába liberalizálták a pálinkafőzést, a hagyományos gyümölcspálinkák alapanyagául szolgáló növények alig-alig hoztak termést. A térség legnagyobb, de országosan is meghatározó főzdéje, az Újszilvási Bolyhos Kft. a korábbi évek mennyiségnek jó ha a felét fel tudja vásárolni. A megrendeléseiket ők azonban a tavalyi készletükből még jó ideig tudják teljesíteni.
Alig-alig van gyümölcs, amiből pálinkát lehet főzni. A korai fajták cukortartalma a rengeteg eső miatt annyira felhígult, hogy nem volt érdemes a kifőzésükkel foglalkozni. Így 2010-es évjáratú szamóca, cseresznye és faeper pálinkát egyáltalán ne is keressünk a boltokban. A később érő kajszibarack például és a cigánymeggy jó minőségű volt, de utóbbiból is a szükségesnél kevesebbet termett. Míg tavaly kétmillió kilogramm gyümölcsöt dolgoztak fel, idén ennek a 40 százalékát sikerült beszerezni. Augusztusig az említett gyümölcsökből a bérfőzés is zajlott.
BOLYHOS ZOLTÁN, ügyvezető, Bolyhos Pálinka: „Ez után lett egy kis szünet, szeptemberben már senki sem akart pálinkát főzetni, kivárt, hogy majd nem kell fizetni adót. És most látunk megint egy hatalmas érdeklődét, mert október elsejétől elkezdtük az adómentes bérfőzést, és pillanatok alatt egy hónap megtelt.”
Forrás és részletek:
www.ctv.hu