A máj tisztítása különösen fontos azoknak, akiknek a testműködése renyhe, akik rosszul bírják az alkoholt, akik egyes ételeket nem bírnak enni, és akiknek zöldes barna vagy mogyoróbarna a szemük. Ha azt vesszük észre, hogy ki nem állhatjuk a zsíros sültek látványát vagy szagát, az kétség kívül annak a jele, hogy valami gond van a májunkkal. Hasonló intő jel, ha a gyümölcsöket, főleg a narancsféléket utáljuk meg hirtelen, mert ez arra utal, hogy a májunk már nem képes feldolgozni a gyümölcsökben található savakat.
Mielőtt hozzákezdenénk a májunk gyógykezeléséhez, nagyon ajánlatos egy kis figyelmet fordítanunk a vastagbelünkre is, mert ha már a májunk nem végzi tökéletesen a méregtelenítést, akkor legalább a vastagbél hajtsa végre tökéletesen ennek a feladatnak a rá jutó részét.
A máj csak akkor ad le vészjeleket, amikor a károsodás már előrehaladott állapotba jutott.
Étkezési tanácsok a máj egészségének megőrzéséhez.
Az ételekre szezámmagot szórhatunk, mert az nagyon használ a májnak. Proteint /benne 8 fajta aminosavat/, valamint B vitamint és E vitamint tartalmaz.
A máj pangása ellen jó hatással van a kömény, a kurkuma, a gyömbér és a fekete bors.
Amelyeknek viszont nagyon nagy a hevítő hatása /mint pl.: a chili/, azok csak súlyosbíthatják a pangást.
Omega 3 zsírsav segíti a máj működését, a kamillatea, főleg ha kizárólag a virágjából készül/ kiváló a máj tisztítására.
Nagyon jótékonyak az olyan italok, amelyek cékla, sárgarépa, citrom és alma levének valamilyen keverékéből tevődnek össze. Az ivó kúrát legalább két héten át folytassuk. Legjobb tavasszal vagy nyár elején.
A máj pangása merevséget és rugalmatlanságot idézhet elő a szervezetben, tehát az izmok nyújtása és lazítása jó hatást gyakorol a májra, jót tesz a pangás ellen is.
Csörnyei Ida természetgyógyász, családfelállító terapeuta
info@fittrend.hu
www.fittrend.hu