Itt a hideg – itt az influenza is. Szervezetünk védelme és a betegségek elkerülése érdekében fontos, hogy sok egészséges ételt fogyasszunk. A betegségek elleni védelem egyik élharcosa a C - vitamin . De mennyi is az annyi? Ez minden embernél más-más adagot jelent.
A c vitamin az egyik legnépszerűbb étrend-kiegészítő készítmény, sokak szerint nagyobb dózisban számos kedvező hatása lehet.
Igen erős antioxidáns, tehát képes semlegesíteni a szervezet számára káros szabad gyököket. Néhány tanulmány szerint a c vitamin elősegítheti a megfázás tüneteinek enyhítését, valamint rövidíti a betegség lefolyását.
A mai átlagember jó, ha napi 80-100 milligramm C-vitamint fogyaszt, ám szervezet számára szükséges adagot nagyban befolyásolják az életkörülmények.
Az emberi test C-vitamin szükséglete 1.000-10.000 mg között állapítható meg. A szükségletünk attól függ, hogy milyen életet élünk.
Azon tényezők közül, melyek szó szerint megsemmisítik szervezetünkben a C-vitamin molekulákat, csak néhányat említsünk:
a stressz,
a dohányzás,
az alkohol,
az orvosságok,
a túlzott fizikai terhelés,
a klimax,
az ismétlődő fertőzések (főleg lázzal járó állapot),
a terhesség és szoptatás,
az 55 évet meghaladó életkor és még folytathatnánk.
A fölöslegben felvett aszkorbinsav könnyen távozik a vizelettel, tehát nem igen lehet túladagolni.
A tévedések elkerülése végett: a C-vitaminnak a vizeletben való megjelenése még nem azt jelenti, hogy ne tudna többet felhasználni a szervezet. Ha tovább növeljük az adagot, már elkezd ürülni a vizelettel, miközben tovább emelkedik a vérben kimutatható mennyisége is. Ami eközben áldásos hatását fejti ki a szervezetünkre.
Zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalma 100 grammonként:
Áfonya - 13, 5 mg
Alma, hámozatlan - 5, 7 mg
Ananász - 15, 4 mg
Banán - 9, 1 mg
Birsalma - 15 mg
Cékla levele - 30 mg
Citrom, héj nélkül - 53 mg
Édes pirospaprika - 190 mg
Édes sárgapaprika - 183, 5 mg
Édesburgonya/batáta - 22, 7 mg
Fejeskáposzta - 51 mg
Földieper - 56, 7 mg
Francia sóska - 48 mg
Grapefruit vörös - 38, 1 mg
Karalábé - 62 mg
Karfiol - 46, 4 mg
Kivi - 98 mg
Körte - 4 mg
Mandarin - 30, 8 mg
Narancs - 53, 2 mg
Paradicsom - 19, 1 mg
Retek - 22, 8 mg
Sárgarépa- 9, 3 mg
Sütőtök - 9 mg
Szeder - 21 mg
Szilva - 9, 5 mg
Vöröskáposzta - 57 mg
Zöld citrom / lime - 29, 1 mg
Zöldborsó - 40 mg
Zöldborsó, hüvelyestől - 60 mg
Zöldpaprika - 89, 3 mg
(Források: Freeweb.hu, vitaminland.hu, Vitalland.hu)