Nagykőrösön a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában a közelmúltban a kenyér világnapja alkalmából versenyt hirdettek. A tanulók különféle kategóriákban nyújthatták be a saját maguk által készített kenyérféleségeket. Összesen 17 pályamunka érkezett, melyeket az iskola aulájában tettek közszemlére, illetve zsűriztek, az intézmény igazgatónőjével, Kisné Rózsa Ibolyával az élen. Képgaléria ITT, fotó: LŐVE
Mivel magam is szakmabeli vagyok és gazdasági szaktanári diplomámat a vendéglátó főiskolán szereztem egykoron és magam is tanítottam ezen a területen, különösen nagy örömmel indultam az iskolába. Nem is kellett csalódnom, hiszen a tanműhelyek világa ismét elbűvölt és örömmel vettem tudomásul, hogy engem is beválasztottak a zsűribe, mely a kenyereket értékelte.
Bár nem mindenki volt közülünk szakmabeli, mégis a nagy számok törvénye alapján szinte minden zsűritagnál az első kenyerek ugyanazok voltak. Láthattunk itt mindenféle csodákat, míves kis remekeket, melyek szemet gyönyörködtetően hívogattak a kóstolásra. Ügyesek, a toldis gyerekek, gondoltam magamban, miközben a tizenhét kenyér mindegyikét megkóstoltam. Voltak igazi különlegességek is, mint például az édes mazsolás kenyér, de egy úgynevezett pászka kenyér volt az, melyen készítője, egy kilencedikes tanuló valószínűleg a legtöbbet munkálkodott. A prímet mégis egy hagyományos magyar kenyér vitte és elnyerte a zsűri tetszését. Ez pedig nem volt más, mint az Újszilvási háromkilós kenyér. Mennyei, hagyományos íze volt, formája tökéletes. Én rögtön sejtettem, hogy ismerősöm készítette el a győztes kenyeret. Igazam is lett. Forray Ádám egy újszilvási ismert pék fia fél éjszaka a műhelyben dolgozott, hogy másnap a zsűri asztalán lehessen kenyere.
Sok minden érdekességet megtudtam még az iskolában. Többek között azt is, hogy november 14-én a Leonardo program keretében érkeznek német vendégek az oktatási intézménybe. Nyílt nap a Toldiban november 20-án és 29-én lesz, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak reggel nyolc órától. November bővelkedik az iskolai rendezvényekben, mert 22-én és 23-án itt rendezik meg a X. Országos Cukrász Hagyományőrző Versenyt, melyre 10-12 iskola diákjait várják a szervezők. Itt hagyományos magyar cukrásztermékek előállítása lesz a feladat, bizonyára remek látványt nyújt majd a készítés és a végeredmény is. A budapesti Pék Hagyományőrző versenyen a Toldi iskola csapata, 13-ból az előkelő második helyen végzett a közelmúltban. A 13. PC osztály tanulóinak, Fakan Andreának és Bedő Lászlónak a felkészítő tanára Tóthné Kovács Mária volt.
A kenyér Világnapja alkalmából megrendezett verseny részletes eredményeit később közzétesszük.
LŐVE