A magyar emberek életében fontos szerepet játszik az étkezés. A kiegyensúlyozott táplálkozás pedig a teljes élet egyik fontos alappillére.
Tápláló ételek egész napra
Sajnos sokan még mindig nem fordítanak kellő figyelmet a mértékletes és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Sokszor zsírosat és túl fűszereset eszünk, a mennyiségekről nem is beszélve.
A Nestlé dietetikusa szerint a helyes étkezési szokásokat a változatosság és a rendszeresség jellemzi. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan belefér a kiegyensúlyozott étrendbe az is, hogy alkalmanként, mérsékelt mennyiségben fogyasztunk például édességet, süteményt. Egy a fontos: túlzásokba ne essünk! Mindegyik táplálékcsoport ételeire szüksége van szervezetünknek, csak az nem mindegy, melyikből milyen arányban fogyasztunk.
Egyek szénhidrátot?
A gabonafélékről sokaknak csakis a szénhidrátok jutnak az eszükbe. Pedig a gabonafélék sok egyéb hasznos tápanyagot tartalmaznak, fogyasztásukkal többek között E-, B1-, B2- és B6-vitamin is kerül szervezetünkbe. Reggelente például egészséges napindító lehet egy tál vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, teljes értékű gabonát tartalmazó gabonapehely.
Nyers zöldség és gyümölcs az egészséges táplálkozásért
A zöldségek és gyümölcsök gazdag rosttartalmuknak köszönhetően elengedhetetlen alkotóelemei táplálkozásunknak. Vitamintartalmuk legjobban nyers fogyasztással őrizhető meg. Délelőtt, ha megéhezünk, nyugodtan fogyasszunk egy almát vagy más gyümölcsöt, legjobb, ha az idénynek megfelelő terméket fogyasztjuk, mert az mindig friss.
A fehérjék szerepe a kiegyensúlyozott étrendben
A tej és a tejtermékek kiváló kalcium források. A növekedésben lévő szervezet számára különösen fontosak a csontállomány felépítése szempontjából. Iskolába indulás előtt például egy pohár vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított kakaó ital segíthet gyermekünknek, hogy a rá váró fizikai és szellemi kihívásoknak könnyedén meg tudjon felelni.
Húsok, halak fogyasztása
A húsok, húskészítmények fogyasztása teljes értékű fehérje tartalmukon kívül olyan ásványi anyagok miatt is fontos, mint például a vas.
A hal pedig kedvező zsírösszetétele, az ún. többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma miatt kiemelkedő jelentőségű.
Hogyan főzzek zsírszegényen?
Erre ma már rengeteg megoldás van, például a sütőzsákos vagy sütőpapíros elkészítés, ami a húst nem szárítja ki, sőt ízletessé teszi. Ezen felül azonban fontos megjegyezni, hogy a zsiradékok is fontosak szervezetünk számára a megfelelő mennyiségben, elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok, mint A-, D-, E- és K- vitamin hasznosulásához.
Salátáinkat nyugodtan ízesítsük különböző növényi, mint olíva-, len- vagy dióolajjal, vagy egyéb ízesített olajokkal. Nemcsak az íze lesz jobb az ételünknek, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz is hozzájárulnak.