A gin egyszerre nagyon népszerű és megosztó ital, pedig alighanem ezt a státuszát nem önmagának, hanem a gin-tonic változatnak köszönheti, amely elterjedéséhez, ismertté válásához nagyban hozzájárult.
Mivel a tonic maga sokak számára kellemetlen kesernyés ízvilágának köszönhetően, ezért a gin kóstolásáig már el sem jutnak. Pedig van gin tonic nélkül, s igazán megérdemel egy próbát!
A gin sokoldalú ital
A Prémium Italnagykereskedés Online gin kínálatában is megtalálhatók a legizgalmasabb, valamint legexkluzívabb változatok. Érdemes többféle ginnek is adni egy-egy lehetőséget, mivel nagy különbség lehet az egyes palackok, illetve tartalmuk között, mind ízvilágban, mind minőségben, így eltarthat egy darabig, mire megtaláljuk a leginkább kedvünkre valót.
Ám a gin nemcsak azért sokféle, mert eltérő fűszerezettség jellemzi, hanem azért is, mert sokféleképpen lehet fogyasztani. A fentebb már említett gin-tonicon felül nagyon sokféle koktél készíthető még gin felhasználásával. Például az Aviation, a Bronx, a Gibson vagy a Gin Fizz is ezek közé tartozik. Persze itt sem mindegy, hogy milyen alapanyaggal, azaz milyen ginnel dolgozunk.
Hogyan érdemes közülük választani?
A jó minőségű gin elengedhetetlen, s ez akkor is igaz, ha nem önmagában szeretnénk fogyasztani, hanem tonic-kal vagy más koktél alapanyagaként. A gin esetében határozottan rossz döntés, ha nem köteleződünk el a magas színvonal mellett.
A gin alapvetően az égetett szeszes italok táborát erősíti, és a hiedelmekkel ellentétben nagyon sokféle változata van. Ami közös bennük, az a borókabogyó, s erről még fogunk szót ejteni a cikk második felében.
Két fő típust azért meg szokás különböztetni. Az egyik a desztillált gin, ahol az alkoholba áztatják a borókabogyót, valamint az adott ginre jellemző fűszereket. Utóbbiak nagyon sokfélék lehetnek, kezdve a mandulával, fahéjjal, citrommal, folytatva a korianderen, levendulán vagy citromfüvön keresztül, akár gyógynövényekkel, valamint a rózsa is szerepet játszhat az így kialakuló nedűben. A kevert gin ezzel szemben szeszekkel és aromákkal való keverés eredménye. Mindkét típuson belül találhatunk nagyon jó változatokat.
Amennyiben koktélalapanyagot keresünk, akkor jó választás a London gin, mivel nem karakteres, hanem semlegesen belesimul majd a többi összetevővel közösen megalkotott ízvilágba, így harmonikus eredményt kaphatunk. A fűszeresebb ízek kedvelőinek érdemes megkóstolniuk például a Plym változatot, de ha édesebbre vágyunk éppen, akkor az Old Tom Gin is nyerő döntésnek bizonyul majd.
Kinek javasolt a gin?
Gyakorlatilag bárkinek, hiszen sokféle lehetőség van mind az ízekben, mind a koktélok által arra, hogy rátaláljunk a kedvenc italunkra. Egészségtudatos fogyasztóknak is érdemes megismerkedniük vele, mivel többféle pozitív hatást is tulajdonítanak neki, ráadásul nemcsak az egészségre, hanem például a bőr szépségére nézve is.