A sportolók és diétázók gyakran pótolják szervezetük megnövekedett fehérjeigényét állati és növényi eredetű étrend-kiegészítők fogyasztásával, amelyek nemcsak az egészség megőrzéséhez, hanem az izomépítéshez és a regenerációhoz is nélkülözhetetlenek.
Az állati proteinporok mellett a növényi fehérjeporok is kielégítő és tökéletes megoldást jelentenek azok számára, akik nem akarnak vagy nem fogyaszthatnak állati összetevőkből készült táplálékkiegészítőket.
Miért van szüksége a szervezetnek fehérjékre?
Az emberi szervezetnek szüksége van a sejteket, szerveket és szöveteket felépítő, és számos biokémiai folyamatban résztvevő fehérjékre, amelyeket alapvetően a táplálékokból fedez, de esetenként szükség lehet mesterséges pótlására. A BodySelect vegán fehérjeporok nagyszerűen helyettesítik a tej alapú fehérjéket, és biztosítják az érzékenyek, állati termékeket nem fogyasztók számára a megfelelő mennyiségű és komplex fehérje bevitelét.
Táplálékaink kiegyensúlyozott, vegyes étrend esetén tartalmazzák az összes makró tápanyagot, többek között a szükséges fehérjéket is, így mesterséges kiegészítésükre nincs szükség. Azonban egyes életkorokban, állapotokban, betegségek esetén, valamint megnövekedett fizikai aktivitás mellett a szervezet fehérjeigénye megnövekszik, amelyet proteint tartalmazó étrend-kiegészítők segítségével könnyebb lehet pótolni.
Növényi fehérjeforrások
A normál étrend is tartalmaz növényi fehérjét, a vegán életmódot folytatóknak azonban jobban oda kell figyelniük az étkezésükre, hogy biztosítani tudják a szervezet számára szükséges fehérjemennyiséget. A fehérjéket felépítő aminosavak egy részének előállítására a szervezet nem képes, így azokat a táplálékokból kell fedezni.
Kitűnő vegán fehérjeforrások a hüvelyesek, például a bab, a lencse, a csicseriborsó, a szójabab, a quinoa, a diófélék és az olajos magvak, például a mandula, a mogyoró, a kesudió, a tökmag, a chia mag, a lenmag, a tofu és a tempeh. A zöldségek közül a spenót, brokkoli, kelbimbó tartalmaznak kisebb mennyiségű fehérjét, de ha ezeket gyakran fogyasztjuk, hozzájárulhatnak a napi fehérjeszükségletünk kielégítéséhez.
A vegán fehérjék kiváló, bár nem teljes fehérjeforrások, de megfelelő kombinációval, a fehérjék komplettálásával ugyanolyan nagyszerűek, mint a whey protein porok.
Kiknek ideálisak a növényi fehérjeporok?
A sportolók az izom- és teljesítmény-növelés, valamint a regeneráció érdekében fogyasztanak fehérjeporokat. Ám azok, akik laktóz intoleranciában szenvednek, vagy a kazein okoz számukra panaszokat, mert érzékeny a gyomruk, esetleg vallási vagy más meggyőződésből nem fogyasztanak állati eredetű ételeket, nem fogyaszthatják a hagyomanyos whey protein porokat.
A növényi alapú fehérjeporok tökéletes alternatívát kínálnak. Számos vegán fehérjepor áll rendelkezésre, például borsó-, rizs-, szója-, lenmag fehérje, ezek összetételben, a fehérjetartalomban, aminosav profilban és ízükben különböznek.