Pár mondatban leírnám, hogy mire érdemes oda figyelnünk, az egészségünk megőrzéséhez az ünnepekre készülődve. A kinti minuszokra érdemes oda figyelnünk,ha kimegyünk. Mindenképpen tegyünk a fejünkre valamit (sapkát, sálat, kapucnit), mert a szervezet hővesztesége a fejen elérheti a 30%-ot is. -Ha szél fúj- ha hideg, ha meleg- akkor is védjük a fejünket a szél ellen. A szél a fej nyílásain behatolva sok féle betegséget tud a szervezetbe juttatni. A megfázások nagyrészéért a szé l és a hideg a felelős.
- A szél az emberi szervezetben az epe mükődését befolyásolja, ezért ingerlékenységet, fejfájást, rossz közérzetet okoz. A haléntéki fejfájásért az epe felelős, mivel itt megy az epemeridián keresztül.
-Az ünnepek alatti nagy evészet is elronthatja a jó közérzetünket. A sok és zsíros ételek gyomor pangást okoznak, lassul az emésztés, puffadást, hányingert, hányást s torokfájást, mandulagyulladást, fejfájást idézhetnek elő. Ilyenkor érdemes egy kis nyers gyömbért elrágcsálni, vagy tea formájában elfogyasztani.
- A sok édesség is megakasztja a gyomor műkődését, aminek következtében az emésztetlen anyagokon elszaporodnak a kórokozók s torok-, mandulagyulladást idéznek elő. (A gyomor meridiánja a torkon keresztül vezet).
-A sok alkohol vizet von el a szervezettől, a test folyadékai besűrűsödnek, ezáltal fejfájást, görcsöket, hányingert okozhat. Legjobb ilyenkor tiszta csapvizet inni, érdemes kínai kelkáposztát enni, ugyanis oltja a szomjúságot, kitisztítja az elmét, gyulládáscsökkentő hatása van a belső szervekre. De jótékony hatással van a székrekedésre is.
Együnk több savanyúságot, mert a savanyú íz serkenti a máj működését, ezáltal az alkohol lebontása gyorsabban történik. De érdemes zsíros ételekhez is bőven enni savanyút, ez megakadályozza a zsíros étel okozta étel pangást a gyomorban.
A zsíros ételekhez nyers, vékonyra szeletelt, picit sózott vöröshagymát érdemes fogyasztani, ez megakadályozza a káros zsírsavak felszívódását.
-Ha megfáztunk, mindenképpen igyekezzünk meleg helyen tartozkódni, ilyenkor érdemes olyan ételeket enni és inni amelyek segítenek a szervezet hőháztartását kiegyensúlyozni. Ilyenkor érdemes forralt bort inni, amelybe szefgűszeget, fahéjat, erős paprikát tenszünk. Ezek a fűszernövények segítik a szervezetet hogy felmelegedjen, a hideg pedig kijusson a szervezetből a pólusokat nyító hatásuk által.
Érdemes sós, forró vízben lábat áztatni, legalább 30 percen keresztül. A lábfejen és a boka környékén vannak a vese és a húgyhólyag akupunktúrás pontjai, amelyeken át a sós és forró víz ingerlő hatására ezeknek a szerveknek a működése javul.
Egészségben gazdag, kellemes ünnepeket kívánok:
Csörnyei Ida természetgyógyász, kínai orvoslás mediator, családfelállító terapeuta