A fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans nevű baktérium állandóan jelen van a fogak felületén, ahol a cukrot agresszív savakká alakítja át, mely elpusztítja a fogzománcot. Ezen baktériumok kivonják az ásványi anyagokat a zománcból, az úgynevezett dentinből, mely a fogak szuvasodásához vezethet. A prevenció, azaz a megelőzés sajnos Magyarországon még gyerekcipőben jár. Még mindig nem fektetünk elég hangsúlyt a fogak ápolására és a szájhigiénére. Minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt lenne célszerű fogyasztanunk, sokat kellene rágnunk. Kerülnünk kellene az édességeket, mert ezek nagyon sok kárt okozhatnak. A ragacsos, édes cukorkák a fogak közé ragadnak és beindul a fogszuvasodás. A cél persze az, hogy próbáljuk meg minél tovább megtartani a saját fogazatot. Igaz, egyrészt sajnos genetikailag is kódolt a fogak minősége és a romlékonyságra való hajlam.
A fogmosás titkai című cikk Szolga dokitól itt elolvasható
Várom továbbra is a körzetembe tartozó pacienseket is!