Anyukám megunhatatlan receptje alapján ontom a kovászos uborkatermést, hogy mindig legyen utánpótlás, mire családtagjaim kicsenik az utolsó szemet is a hűtőből. Hogyan készítem? Megmutatom. Végy mintegy 1,8 kg uborkát, forralj fel 1,5 liter vizet 5 dkg sóval, hűtsd le langyosra a vizet, közben vagdosd le az uborkák végeit, és hosszanti irányban is ejts rajtuk 3- 4 vágást. Végy két megfelelő nagyságú befőttes üveget, melyek aljára tégy fél- fél csomag kaprot, üvegenként 3-4 gerezd fokhagymát.
Szépen pakolászd bele az üvegbe az uborkákat, a tetejére és közé tedd a másik adag kaprot. Mikor már langyos a víz, öntsd fel őket szépen, hogy ellepje a sós lé az uborkákat. Tetejére tegyél kenyérserclit vagy szeletet egyet - egyet. Tuti tipp: csemege méretű uborkából sokkal finomabb és roppanósabb és a kenyeret én becsomagolom steril gézbe, így teszem a tetejére, akkor nem úszkál az ázalék a tetején. Az üvegekre teszek egy- egy kávés csészealjat és kiteszem a napra, két- három nap alatt érik meg. Ha túl hűvösek a nyári éjszakák, érdemes bevinni a házba az üvegeket, nehogy „ megfázzanak „ a kovászos uborkáink. Mikor már nem vad zöld színű, és ízlelésre is finom az ubi, kiveszem őket az üvegekből, leöblítem őket, leszűröm a levüket és zárható műanyag edényben tárolom a hűtőben. Ott még tovább érik, és hosszú hetekig eláll. No, persze elvileg. Mert vigyázat! Az arra járó családtagok igazi veszélyt jelentenek uborkáinkra, vészesen fogyhat!
Jó étvágyat mindenkinek!
Lőrinczy Veronika