Jó volt az idei gyümölcstermés, remek pálinkákat főztek Újszilváson. Folytatódik a Bolyhos pálinkák hazai térhódítása. Az idei gasztrofesztiválok, élelmiszeripari kiállítások sikerei mellett a főzde termékei jól szerepeltek a hazai pálinkaversenyeken is. Legutóbb Kecelen mind a 12 benevezett pálinkájuk érmet szerzett, ráadásul tízet idén főzött gyümölcspárlat érdemelt ki.
A múlt hétvégén lezajlott VI. Keceli Pálinka Ünnepen nemzetközi mezőny gyűlt össze. A hazai pálinkafőzdék mellett a pálinka- és párlatversenyen képviseltették magukat szerb, szlovák, bolgár és román lepárlók is. Összesen majd’350 mintát vizsgált a zsűri és az egyik legkiemelkedőbb eredményt a Bolyhos Pálinkafőzde érte el.
Az újszilvási pálinkamanufaktúra 12 mintával nevezett a versenyre és mind a tizenkét pálinka érmes helyezést ért el. Aranyérmes lett az ágy nélküli vilmos körte-, szilva-, és kajszi barackpálinka. Második helyezést ért el az ágyas birs, az ágyas Irsai Olivér szőlő, az ágyas szilva, valamint az ágyas vilmos körte. Bronzérmes lett az ágyas cigánymeggy-, az ágyas kajszibarac-, illetve a Bolyhos birs-, és Irsai Olivér szőlőpálinka.
„Kiváló volt az idei gyümölcstermés, ennek megfelelőn mi is nagyon jó pálinkákat főztünk. Ezt nem csak mi állítjuk, hanem a szakmai zsűri is így érzi, hiszen Kecelen a 12 benevezett tételből 10 idei főzésű pálinka volt. Ugyanakkor a márka kedvelőitől is hasonló visszajelzéseket kapunk. Ugyancsak rendszeres fogyasztóinktól tudjuk, hogy az új Bolyhos pálinkacsalád tagjai, a 40 fokos ágy nélküli pálinkáink is egyre népszerűbbek” – mondta a főzde tulajdonosa Bolyhos Zoltán.
Évekkel ezelőtt Újszilváson még úgy tartották, hogy egyelőre nem veszik célba a határon túli piacokat, hiszen a hazai igényeket is éppen hogy ki tudják elégíteni. Azóta a válság és a rövidital piac átrendeződése új helyzetet teremtett. Az itthoni 110 kereskedelmi engedéllyel rendelkező főzdéből jó, ha tíznek nincsenek komolyabb értékesítési gondjai. Ezért adódik a kérdés, gondolkodnak-e exportban.
„Igen. Jól haladunk, megcéloztuk az USA és Ausztrália gyümölcspárlat kedvelőit. Térjünk vissza a kérdésre majd januárban - akkor már részletesebben” – tette hozzá Bolyhos Zoltán.
(4cent.hu)
fotó: Bolyhos Pálinkafőzde