Rovatunk támogatója az INNOVEN- Mi, magyarok, arról vagyunk híresek, hogy ünnepek alatt, baráti-családi összejöveteleken szeretünk enni és etetni. Meg is sértődik az a háziasszony, akinek főztjét nem kóstolják meg a vendégei. Mivel a hagyományos magyaros ételek még energiában is igen bővelkednek, nem csoda, ha minden esztendő azzal a fogadalommal kezdődik, hogy most aztán tényleg lefogyunk.
receptajánló:
Olaszos zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
5 dkg karalábé
5 dkg csiperkegomba
10 dkg zöldborsó
1 evőkanál étolaj
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 liter csontlé, lezsírozott
10 dkg karfiol
5 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott sárga- és fehérrépát, zellert, karalábét, a felszeletelt gombát és a zöldborsót a felmelegített étolajban átfuttatjuk. Sóval, a petrezselyemmel ízesítjük, és kevés csontlevet (vagy vizet) aláöntve, fedő alatt pároljuk. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, a többi csontlével felengedjük, hozzáadjuk a karfiolt, és puhára főzzük. A reszelt sajtot levesbetét helyett a tányérokba kiszedett forró levesbe szórjuk.
Energia: 587 kJ/140 kcal
Szénhidrát: 12,1 g
Francia karaj
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya
30 dkg sertéskaraj
2 dl tej
4 dkg liszt
3 dkg vaj ( \"Vénusz sütőmargarin)
2 dl tejföl
2 tojás
őrölt szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát karikára vágva, sós vízben megfőzzük, alaposan leszűrjük, majd 1 dkg vajjal (margarinnal) megkent tűzálló tálba tesszük. A karajt 4 szeletbe vágjuk, vékonyra kiverjük, és bevonatos serpenyőben félig átsütjük. A maradék vajból, a lisztből és a tejből besamelt készítünk, belekeverjük a tojássárgákat, a tejfölt, a reszelt sajtot, sóval, az őrölt szerecsendióval ízesítjük, végül összekeverjük a habbá felvert tojásfehérjékkel. A fele mártást ráöntjük a burgonyára (esetleg lazán összekeverhetjük), ráhelyezzük a hússzeleteket, majd lefedjük a maradék mártással, és forróra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.
Energia: 2300 kJ/552 kcal
Szénhidrát: 61,2 g
Kímélő ételek még IDE kattinzva a Mindemegette.hu-n