veroniq - 2014.01.30. 15:32
Kommentek
S.pataki -
2014.02.02. 13:30:27
Párizsi bundával, disznózsírban sütve az olaj veszélyes a transzzsír miatt –a hevítés által-, ráadásul bűzös. Ha nem szeretném annyira, most nem írnék.
Az otthonomtól távol létem alkalmával, ismeretlenbe ezt az ennivalót tekintem a legbiztosabb éteknek az országban. Ez általában mindenhol befogadható nálam, gyors elfogyasztásra. Nehezen tudják elrontani, ha a hús éppen nem büdös, és éhes az ember. Már napok óta szemembe ötlik, nézegetem ezt a reklámot . Érzem, hogy valami nem stimmel ezzel reprezentációval, a nagy fenékkerítés , árkedvezmény gyanút kelt amint olvasom az ordító szöveget. Úgy érzem valamit ráakarnak sózni a vendégre. A rántott szelet elérhető minden étteremben, ami hagyomány számba megy reklámozása nélkül is.
Azt látom, hogy a bécsi módra készített szelet a tányérról nem tud lelógni körkörösen, szabálytalan a kész húsforma, tányérszegélye szabadon virít, az is látható, hogy a bécsi 32-t meg sem közelíti készítmény. A citrom gerezd tegyük fel 6cm, ötszöri felmérés a húskép hosszabbik irányába túlnyúlik, a készítményen. Talán összement a cm-ük?
Amit az ábrázolásból és kísérőszövegből megfejtek, az, az, hogy a „igazi hamisíthatatlan” az valóban hamis. Snitzel Wiener Art fordítása az ami hiteles, jelzi hogy disznóhúsból készül bécsi módra. „A jó bornak nem kell cégér!” Vagy harminc éve látom a muskátlis lovas szekeret a 4-s , most 40-s mellett, a parkoló autókat, néha csordultig tele parkolóval. Azt tartottam ez idő alatt, amit közmondás, erről a messze földön ismert út menti vendégfogadóról. A nyáron megállt egy gk. mellettem az utasok a Mészáros vendéglőt érdeklődték, mert Abonyban nem voltak járatosak, kivezettem Őket.
Az igazi Wiener Schnitzel azaz bécsi szelet az bornyú húsból készül, ennek a húsa csak tejes lehet, füvet nem ehet! Annyi bornyú nincs, amit megtudunk enni, így sosem lenne belőlük marha. Ezért disznóhús lett az alapanyaga a szeletnek, a disznó legfinomabb részét a szűzérmét, és karmonádlit szokás erre felhasználni. .
Bécsben a „Figlmüller 1905 seit” ez az egyszerű feliratú cégér hirdeti a Thomas Figlmüller alapította bécsi szelet lelőhelyét, ahova szívesen ruccannak át az erre vágyó Magyarok, ahol igen kellemes környezetben, kitűnő, figyelmes kiszolgálásba részesülnek a vendégek, az ízről nem is szólva. Az üzletet a negyedik generáció igazgatja - előkészülőben az ötödik- az étterem családi vállalkozásban működik, minőségi alapanyagokkal dolgoznak. A hagyományt ápolva, csak is a vendégért van minden amit tesznek. Itt a szelet az 30cm a tányért beteríti körkörösen, a bunda 3 mm vastagságú egybefüggő húst takar. A krumpli salátát külön edényben szolgálják fel. Van olyan étterem is ahol 32 cm a megszokott méret, és lelóg a tányérról igen gazdag adag. Itt a bunda 4mm vastagságú egybefüggő A köretet itt is külön edényben szolgálják fel, a hagyományos citrom gerezddel , krumpli salátával. Bűnnek tartom az étel elrontását . A sajátos titkos mesterfogások sokaságát nem taglalom, sokan esküsznek a saját jól bevált receptjükre. Írásomnak nem célja eltántorítás a reklámozástól ,csak őrizzük meg métásággal, tisztelettel , ennek a nemes,fenséges kulináris készítménynek a hagyományát.
Üdvözlettel:l.m.f.
Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények