A keleti konyhát kedvelők körében népszerű, fővárosi éttermekben öt hatóság szakemberei egyszerre tartottak ellenőrzést. A tizenhat vendéglátóhely felében jelöletlen vagy kétes eredetű élelmiszerekre, több helyen pedig súlyos higiéniai hiányosságokra bukkantak az ellenőrök. A főváros kelet-mediterráni ételeket kínáló éttermeiben tartott nagyszabású ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az akcióban – a Készenléti Rendőrség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársainak bevonásával –
összesen 66-an vettek részt.
Képünk csak illusztráció!
A BÁH szakemberei az idegenrendészeti ellenőrzések során nem tapasztaltak
szabálytalanságot, azonban a NAV adóellenőrei minden második vállalkozásnál találtak olyan
árut, illetve élelmiszer-alapanyagot, melyek származását az étterem nem tudta igazolni. A
revizorok az online pénztárgépekre, valamint a foglalkoztatottak bejelentésére vonatkozó
szabályok betartását is vizsgálták. Volt olyan étterem, amely bevételeit nem ütötte be a
pénztárgépbe, több helyen pedig késve jelentették be az alkalmazottakat. A NÉBIH ellenőrei
öt éttermet vizsgáltak és mindegyikben találtak hiányosságokat. A vendéglátósok gyakran a
higiéniai előírásokat sem tartották be, még a kézmosás feltételeit sem biztosították, a tojásokat
nem fertőtlenítették, de előfordult olyan is, hogy a tejtermékeket a zöldségekkel együtt
tárolták a hűtőben.
A NAV éttermenként több százezer forint bírságot szabott ki, a NÉBIH pedig mintegy 70
kilógramm jelöletlen, nem nyomon követhető marha-, bárány-, és csirkehúst, valamint lejárt
szavatosságú fűszert vont ki a forgalomból. Az éttermek üzemeltetői számíthatnak arra, hogy
a jövőben gyakrabban ellenőrzik működésüket a hatóságok.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága