Május 4-én a ceglédi Kossuth Lajos Művelődési Központban Krúdy Resti Gábli címmel rendeztek egy fantasztikus délelőttöt, mely irodalmi program fejedelmi kiegészítőjeként kulináris utazásra is hívták a szép számú közönséget. Mintegy százan jöttek el az intézmény kamaratermébe, ahol szépen terített asztal mellett hallgatták Hegedűs D. Géza színművész remek előadását, történeteit, idézeteit Krúdyról és Krúdytól. Az eseménynek abonyi vonatkozása is van, mert ezen a napon az INNOVEN Kft biztosította a vendéglátáshoz szükséges ínyencségeket, melyeket képeink segítségével meg is mutatunk Önöknek. A gasztronómiai élvezetek tárházában színes étlap szerepelt. A résztvevők Bakter pálinkával kezdtek. Az előétel poprádi juhtúróval töltött paprika volt rozscipóval.
Képgaléria a rendezvényről IDE kattintva
Ezt követte a kassai sódar főtt tojással és tormával. Utána zsolcai marhagulyás következett belefőzött fél burgonyával. Fő étekként nyíregyházi disznótorost szolgáltak fel a vendégeknek, mely májas és véres hurkából, kolbászból, no meg szalonnás vecsési káposztából állt. Annak sem kellett szomorkodnia, aki vegetariánus módon étkezik, róluk külön gondoskodott az INNOVEN, igazi ínyencségekkel. A kulináris élvezetek megkoronázásaként az abonyi Amaretto cukrászda flódnija került az asztalra, majd ezt követően a sort egy remek kávé zárta. Mind e mellé korabeli szép zongorakísértet is kapott a lelkes hallgatóság, Tánczos Tibor jóvoltából. Meleg szeretettel köszöntötte a ceglédi műkedvelő közönség őt is, csakúgy, mint Hegedűs D. Géza színművészt.
A résztvevők a kultúra felemelő, csodás érzésével feltöltődve, no meg a gasztronómiai „ időutazást „ követően vidáman térhettek haza. A ceglédi Művelődési Központnak nem ez volt az első ilyen jellegű, nagysikerű rendezvénye, és természetesen nem is az utolsó a sorban. Amennyiben legközelebb ilyenre kerül sor az intézményben, oldalunkon is meghirdetem. Hátha Önök is kedvet kapnak egy kis kulturális és gasztronómiai utazásra.
És hogyan kerül pont Krúdy az asztali örömök közvetlen közelébe? A magyarázat roppant egyszerű:
Krúdy konyhája: enni, inni, csevegni
Nincs még egy olyan magyar író, aki úgy tudott volna étkekről, italokról, nagyevőkről, borisszákról, kocsmákról, piacokról írni, mint a 130 évvel ezelőtt született Krúdy Gyula. Számos szakácskönyvet és receptet tulajdonítanak az írónak, aki valójában sosem vetett papírra önmagában ilyesmit, és soha be nem tette a lábát a konyhába főzés végett. De Szinbád és Rezeda Kázmér szülőatyja fél mondattal képes volt éhséget és szomjúságot kelteni. Lévén született gasztronómus, s leginkább ínyenc. Talán egyik ősének köszönhetően is, aki itáliai szakácsként Beatrix királyné kíséretében érkezett Mátyás király udvarába. A család hagyatékában nem egy, az alábbihoz hasonló levél lelhető fel, ami ékesen bizonyítja, milyen kifinomult, ösztönös érzékkel kalauzol Krúdy az asztali örömök világába.
Hegedűs D. Géza a régi
Gyermek- és ifjúkorom egyik kedvenc művésze. Nagy örömmel láttam őt a színpadon beszélni, olvasni, mosolyogni. Pedig nem mai gyerek már ő, mégis tele van energiával, hangja a régi, szép zengésű, mely megérinti a közönséget. Jó választás volt! Hogy kicsoda Ő? Álljon itt végezetül rövid életrajza:
Ibrányban született, 1953. május 7.-én. Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező. 2000-ben DLA fokozatot szerzett. Miután elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, 1975-ben a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is tagja. 1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol 1990 és 1993 között elvégezte a színházrendezői kiegészítő szakot is. 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagja, 2005 óta elnöke. 2006 óta a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagja. A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: színész - 104; rendező - 29; ugyanitt ötvenegy színházi felvételen is látható.
Lőrinczy Veronika