Az elmúlt napokban villámtúrán jártunk Szlovákiában és nem jöttünk haza üres kézzel. A téma az utcán „ hevert „, most ennek első gyöngyszemét teszem közzé. A képek Füleken készültek, ahol egy igazi boltot hoztak létre a Tokaji borok árusítására. Bizonyára finom lehet az itt árult bor, no de mégsem olyan, mint az igazi. Vagyis a mienk. Sajnos bírósági döntés alapján bitorolhatják ezt a márkanevet. Igaz, nem úgy írják, mint mi... De akkor is.
A Szlovákia Travel honlapjáról:
A Zempléni-dombvidék délnyugati területein található Terebestől (Trebišov) délre az exkluzív, de egyúttal a legkisebb szlovák borvidék – a tokaji borvidék.
A 908 hektáron elterülő Tokaji borvidék Szlovákia hat borvidéke közül a legkisebb. A tőketerebesi járás 7 községe tartozik hozzá: Bári, Csörgő, Csarnahó, Kistoronya, Újhely, Nagytoronya és Szőlőske.
A Tokaji borvidéket jellegzetes borpincéinek, a szőlőültetvényekkel beültetett domboknak és a helyi különlegességnek – a tokaji bornak köszönhetően sokan ismerik. Szlovákiában található a világ azon kevés vidékeinek egyike, ahol természetes édes borok termelésére alkalmas körülmények uralkodnak.
Mivel az ország egyik legmelegebb tájáról van szó, a vidék szlovákiai viszonylatban a legjobb minőségű szőlőfajtákkal büszkélkedhet. Egyes években a tokaji szőlőültetvényekre 2200 órán keresztül süt a nap. Az erős napsugárzás és a talaj, amelyen a szőlő megterem, mind hozzájárulnak a tokaji bor különleges és egyedülálló ízének kialakításához.
A talaj vulkanikus eredetű kőzetekből tevődik össze, amelyek rendkívül kedvező talajhőtároló képességgel rendelkeznek. Igen fontos szerepet játszik az időjárás, a hosszú, napos ősz, melynek során az érésben levő szőlőszemeket megtámadja a Botrytis cinerea nemes penész, amely mazsolaszerűvé aszalja a szemeket – e különleges mazsola képezi a minőségi tokaji bor alapját.
Napjainkban a Tokaji borvidék szlovákiai részén a Furmint, a Hárslevelű és a Sárga muskotály szőlőfajtákból gyártott minőségi borokat állítanak elő. A vidék híres tokaji borfajtái: Tokaji száraz szamorodni, Tokaji édes szamorodni, 3-6-puttonyos Tokaji aszú, Tokaji fordítás, Tokai máslás és a Tokaji esszencia.
Forrás: Tokajská turistická informačná kancelária