11 százalékkal emelkedett az értékesített bormennyiség, ami összefügghet azzal is, hogy csökkent az átlagár. Előretört a minőségi fehérbor-értékesítés - derült ki az AKI adataiból. Kelendőbb lett a hazai bor a magyar piacon – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) által közzétett legfrissebb jelentéséből. Az idén az első félévben 11 százalékkal 302 848 hektoliterre emelkedett az értékesített mennyiség. Ezen belül ugyanakkor a földrajzi jelzés nélküli borok eladása növekedett jelentősebben: a 203 899 hektoliteres értékesítés 16,7 százalékos bővülést mutat, míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítése alig 1,6 százalékkal tudott emelkedni.
Az AKI adatai szerint előretört a fehérborok eladása: 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a vörös és rozé borok értékesítése 1 százalékkal mérséklődött. A fehérborok terén az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok voltak a kelendőbbek - 46 százalékkal több fogyott belőlük -, míg a vörös és roséborok visszaesésében épp a „minőségi” borok visszaesését tapasztalták a jelentés készítői.