Mi Abonyunk - Nincs só, vége a cukros nyalánkságoknak- Megújult a közétkeztetés
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8087, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2015.01.08. 21:46

(MTI) - Január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többi között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.

    Az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, tavaly májusban megjelent jogszabály eredetileg 2014 szeptemberétől lépett volna életbe, de ezt januárra halasztották, mert több jelzés érkezett a közétkeztetés résztvevőitől, hogy szerződéseik, alapanyag-beszerzéseik miatt nem elegendő a felkészülési idő.


    A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
    A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait, például, hogy az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.
    A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet.

 


    A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsődei étkeztetésben pedig nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt.
    A közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra".
    Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.

 


    A rendelet előírja azt is, hogy a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.
    Részletesen rögzíti továbbá a diétás étkeztetés szabályait, az ételek elkészítésének személyi feltételeit, valamint a közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzését is.
    Az átmeneti rendelkezések között szerepel, hogy a közétkeztetésben a napi bevitt sómennyiséget 2020-ig az előző évi mennyiséghez képest - a különböző célértékek eléréséig - legalább 10 százalékkal kell csökkenteni.
    A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet hatálya valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre továbbá a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre is kiterjed.
 

Közélet:
 2 Hozzászólás   
Ajánlott cikkek:

Ön kit támogatna polgármester-jelöltként?

Chili Parádé Abonyban

Értékőr: 45 éve hunyt el Cselényi József Abony Város posztumusz díszpolgára

Kipp Kopp koncert

Adventi gyertyagyújtás

Nagyszabású kúriafelújítási program Abonyban

Pecsenye Parádé eredmények

Versek a cipősdobozban

Magyar Kultúra Napja

Szilveszter a Főtéren

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!
Izé, meg ecet!

S.pataki -

2015.01.09. 20:24:15

 

Cukor, só, zsír, fűszerek nélkül az élet igen csak szürke, savanyú szagú nem csak keserű! A NaCl szervezetbe való csökkentett mennyiségű bevitel (intézményesített) szándéka, átmenetnek tekinthető, az az vissza a középkorba. Mátyáskirály uralkodása idején a sót mint ásványt nem használták, nem volt ismeretes a konyha művészek körében. Mátyáskirály idejében minden ételféleség savanyítva került a terülj asztalkámra az udvarházak lakomái alkalmával. A savanyítást ecet felhasználásával végezték. A savanyítás külön tudomány volt az kulináris ízek világában.(Középkor receptjei)

Az ember és az állatok is igénylik a sót. Fontos alkotórésze az emberi szervezetnek. Megtalálható a testnedvekben a vérben, az izzadtságban a vizeletben. Az ember napi só igénye 5,17 g. A nátrium-klorid szükséges a gyomorsav képződéséhez is. Növényi táplálék esetén fontos, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű konyhasó jusson be, mert a növények kevés nátriumkloridot-sót- tartalmaznak. A gyógyászatban fiziológiás sóoldat, mely 0.9%-os (tömegszázalék) NaCl oldat. Leginkább a Ringet-oldatot alkalmazzák, vérpótlásra, az ionos összetételénél fogva-infuzió-

Az elsózott étel a szerelmes szakácsnőkre jellemző. Kedves vendéget sóval és kenyérrel traktálják. Van akire,valamire azt mondják:hogy elsózta-elrontotta- életét elsózott-elrontott valamit ezt, azt. Emberi természet az átverés. Azt is mondjuk rásóztam – a bóvlit- elsóztam –eltüntettem valamit illegálisan-. Az életünk nincs meg só nélkül. Sótlan étel olyan rossz, mint az elsózott! Szegény kísérleti gyermek alanyok a zsírnélküli, só nélküli, cukornélküli nagyüzemi kifőzdék transzzsiros-étolajos- szabvány kajáin csökevényesednek fel, majd a jövő nemzedékeként. Dagadt ember mindég is volt. A szegénységben nem lehet elhízni az biztos. A kevés kaja és hiánya a mozgással -fizikai erő kifejtés- párosulva megóvja az elhízás rémétől az embereket. Legalkalmasabb erre, valami sportnak űzése, akár amatőrként, akár profiként. Arányos testfelépítést, állóképességet, egészséget, emberi tartást is nyerünk ezzel, ami éppen nem elhanyagolható kérdés érettség esetén az életben. Fiatalon kell elkezdeni az kulcsa az egésznek!

Az ember energia mérlegének egyensúlyánál legyünk következetesek. Vagyis az étellel bevitt energiát –Joule, kcal- használjuk fel fizikai erőkifejtés –Joule-

munkavégzés által. Ha a bevitt és a kifejtett két energia egyenlő, akkor optimális a mérlegünk. A rendszeresség fontos tényező, mint az élet más területén is.

Anno só.

TATU -

2015.01.09. 11:00:21

Arany árban ment, mert szüksége van a szervezetnek só hányának pótlására, már megint megetetnek velünk egy csacskaságot. Mindig mondja a doki egyek étolajjal, mikor közlöm vele a világ legnagyobb mérge 9 féle vegytisztításon megy keresztül a legvégén meg benzonáttal szőkítik oly szép aranysárgára. Napi egy kávéskanél só és 24 kávéskanál cukrot ehetsz meg büntetlenül. Majd adok a gyereknek hordozható fűszertartót és úgy sóz ahogyn akar.


Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

A sarokkanapé, a kis lakások megmentője

Azok, akik kis lakásban élnek, pontosan tudják, hogy minden egyes ...

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok