Süssünk hekket házilag!
Minden okos háziasszony tudja, hogy az urához a hasán át ( is ) vezet az út. Én is tudom, de eleve nagyon szeretek konyhatündért játszani. Többek közt vendéglátós diplomával rendelkezem, de a szakma szeretete gyermekkoromtól kezdve ivódott belém, hiszem nagyszüleimnek vendéglőjük volt Dunaharasztiban. Ott nőttem fel gyakorlatilag. Így hát, az életem fontos része, hogy megörvendeztessem szeretteimet bokros teendőim mellett is házilag készített finomságokkal. Ezt tettem ma is. Nem a reklám helye, de kedvenc abonyi nagyáruházamban a hekk kilója 30 %-kal olcsóbb volt, erre kedvenc biztonsági őröm hívta fel a figyelmemet. 1400 Ft / kg. Rögtön vettem is egy csomaggal, kibontottam, fagyosan alaposan besóztam és a sóban hagytam szépen kiolvadni, közben néha meglocsoltam ezzel a lével., mikor arra jártam.
Aztán mikor már teljesen kiolvadt, picit még utánsóztam, mert egy halat tényleg „ túl kell sózni „., akkor lesz finom. Vagyis nem sós. Aztán nagy hőfok, paprikás lisztben forgatás, és semmi más. 10 dkg liszthez végy egy nagy csapott kanál piros paprikát. Süsd bátran. Nem ég meg! Szépen sül, vagy 25 percig, forgatgatva, szeretettel, nagy hőfokon. Mellé most burgonya krokett került hozzá, és a kihagyhatatlan házi tartár. Ez utóbbi csupán tejföl, mustár, só és kis cukor keveréke. Aztán az asztalra került, gyertyafénnyel, szeretettel.
Azt nem mondom, hogy mind megette, mert egy kiló halat nehéz lenne, de a legnagyobb eltűnt. És hozzá citrom is volt, friss, kicsit rácsavarva. Kenyér, és minden nélkül. Egészséges, finom, szeretetteljes vacsora. Te mikor sütöttél utoljára halat? Tedd meg, teríts meg szépen, és mosolyogj! Miután a párod ezt megtette. Megérte. Elkészítési idő: Fél óra, ára 2000 forint körül, de ebből négy ember is jól lakik. A krokett bolti, kedvenc abonyi multim márkaterméke. Jó étvágyat!
Lőrinczy Veronika