Rovatunk támogatója a SPÁTEN italdiszkont, lottózó és Nemzeti Dohánybolt. - Tudtad? A forralt bor Ausztriában és Németországban rendkívül népszerű, évente több millió litert fogyasztanak belőle. Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen a meleg fűszeres bor nemcsak finom, hanem tulajdonképpen egészséges is. Vegyük például a legártalmatlanabb összetevőt, a fahéjt. A forralt bor kihagyhatatlan fűszere segíti az emésztést, sőt afrodiziákumként is alkalmazható. Már a görög filozófus, Theofrasztosz is kifejezetten borhoz ajánlja.
Hogyan hat ránk a forró alkohol?
A forralt borok alkoholtartalma hét és tíz százalék között mozog, csakhogy a cukortartalmú (akárcsak a szén-dioxidot tartalmazó) alkoholos italok könnyebben szívódnak fel a vérben, mivel a cukornak köszönhetően a bélnyálkahártya gyorsabban fel tudja venni az alkoholt. Negyed liter bor körülbelül 20 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, szervezetünk viszont kilogrammonként és óránként csupán 0,1 grammnyit tud lebontani. Vagyis egy 80 kilós férfinak két és fél órára, egy 60 kilós hölgynek három órára van szüksége ahhoz, hogy két és fél deci bor alkoholtartalmát lebontsa.
Részletek még IDE kattintva, ahol azt is megtudhatod, hogy gyerekeknek és antialkoholistáknak is létezik " forralt bor " recept "
ITT kaphatóak a legjobb forralt bornak valók, meg a rumos teához szükséges Captain Morgan rumok :) KATT IDE
Egy tuti recept, a kezdőknek:
Hozzávalók:
7,5 dl száraz, nem túl savas vörösbor
7 dkg cukor
2 rúd fahéj
8 szem szegfűszeg
3 szem szegfűbors
4 szelet citrom
2 szem zöld kardamom (ha nincs, elhagyható)
Elkészítés:
Forrásig melegítjük a fűszereket a borban. Ne forraljuk fel, mert a bor elveszti az aromáját. Ezután beletesszük a citromot, édesítjük, ha még szükséges. Forrón kínáljuk.