Jártamban, keltemben rengeteg szépséget fényképezek. Most egy csodás repceföldet kaptam lencsevégre, mely még finoman illatozik is. Ezt sjanos nem tudom az Olvasókkal megosztani, mármint az illatot, de a táj szépségét igen. Szeretettel küldöm!
Az alábbiakban egy kis érdekesség:
A repce, vagyis az ôszi káposztarepce fontos és értékes olajnövényünk, mivel kedvezô viszonyok közt gazdaságosan termeszthetô. Jelentôségét a gazdaságosságon kívül az is indokolja, hogy a repceolaj felhasználása sokoldalú. A régebben csak világítóolajként használt repceolajat ma már számos iparágban használják, és - az olajfinomítás fejlôdésével - étkezési olajat is készítenek belôle. A repceolajat a benne lévô erukasav miatt kell finomítani. Ezért a repceolaj étkezési minôsége elsôsorban az erukasav tartalmától függ. /A repce erukasavtartalma nemesítéssel csökkenthetô./ Az utóbbi években világszerte nôtt a repcetermesztés jelentôsége és vetésterülete. A vetésterület fôként az étkezési jelentôségénél fogva növekszik, de azért is, mert a repcetermesztés jól gépesíthetô és az olajgyártás melléktermékei értékes takarmányok. A káposztarepce további hasznosítása: felhasználható még zöldtakarmányozásra és zöldtrágyázásra is. Az ôszi káposztarepce rozzsal keverve - keszthelyi keverékben - a legkorábbi zöldtakarmány; zöldtrágyázás céljára fôleg a gyümölcsösökben és a széles sortávolságra telepített szôlôkben van jelentôsége. /De csak megfelelô termesztési feltételek között./
Forrás, folytatás, még több a repcéről IDE kattintva
LŐVE