Mindenek előtt sok- sok szeretettel gratulálunk az Abonyban élő Szabados Mónikának, aki a közelmúltban megnyerte az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Példája a bizonyíték arra, hogy városunkban rengeteg ügyes, tehetséges diák él, akik Abony hírét messze vihetik. Legyünk Mónikára is büszkék. Iskolája, tanárai jelezték felém a szép eredményt, én pedig a győztest boldogan, szeretettel faggattam. Szabados Mónika:
'" Abonyban a Gyulai Gaál Miklós Általános Iskolába jártam, majd a szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban érettségiztem, és utána mentem át a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolába Szolnokra, vendéglátásszervező-vendéglős szakra. Nagyon szeretem ezt a szakmát, hiszen emberekkel foglalkozhatok, társaságban vagyok. A szakmának megvan a kellő pörgése, amit nagyon szeretek. Sosem lehet unatkozni. A gyakorlati munkahelyem a szolnoki Garden Hotel volt 2 évig, ott teljesen beleláttam a vendéglátásba, és a mai napig nagyon szeretem. Nagyon sok rendezvényen vettem részt, amit szintén nagyon élveztem. Ezt a szép sikert nagyon sok embernek köszönhetem. Sok tanár segítette munkámat: Pósa Edit tanárnő és Cseh Szabolcs tanár úr elsősorban az írásbeli, valamint a szóbeli fordulókhoz adott nagyon sok segítséget. A gyakorlati munkámhoz, mint szakács, Vass Imre, Törjék Attila és Pálszabó Mihály, még a felszolgáláshoz Szőke Zita tanárnő adta át tudását. Nagyon sok segítséget kaptam a Garden Hotelből is. Onnan Mikola Gábor, Garzsik Péter és Demeter-Molnár Anita is segítették a felkészülésem.
A jövőre nézve első célom a főiskola turizmus-vendéglátás szakon. Majd hajós munkában, végül egy saját vállalkozás beindításában gondolkozom. A nyáron dolgozni fogok, már állásajánlatot is kaptam a gyakorlati munkahelyemen. A versenyre nagyon sokat készültem. Az első fordulót már január 8-án megírtuk, így már a téli szünetben elkezdtük a készülést, és azóta nem volt megállás egészen április 20-ig, a verseny végéig, hiszen minden forduló után kiderült hogy továbbjutottam, és ennek nagyon örültem. Minden diáknak ajánlom az iskolát, hiszen kiváló szakoktatóktól lehet elsajátítani a szakma alapjait. Kiváló mesterszakácsok, mesterpincérek, mestercukrászok adják át tudásukat a diákoknak. Nagyon széles körben bele lehet tekinteni a szakmába a különböző versenyek kapcsán, ezért ezt is megéri. Én is különböző versenyeken vettem részt az OSZTV mellett, ilyen volt a Tatai Farsang Kupa, vagy a Szolnoki Pelikán Kupa amikre szintén nagyon sokat készültem, nem hiába hiszen ott is arany érmet szereztem. Megéri ilyen versenyekre járni, hiszen még több mindent sajátíthatunk el a szakmáról, illetve más szemszögből is javaslatokat kapunk, gondolok itt a zsűrire, akik szintén a szakmában dolgoznak, sikeresek, híresek. "
Iskolája, a Szolnoki Szolgáltatási SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola a következő írást küldte el nekem, melyet szeretettel teszek közzé:
Iskolánk 14.C osztályos tanulója, Szabados Mónika, nyerte az OSZTV (országos szakmai tanulmányi verseny) I. helyét vendéglátásszervező-vendéglős szakmában.
A tanuló 2 éve, gimnáziumi érettségi után jött szakmát tanulni az iskolába, és álmában sem gondolta volna, hogy a kinézett szak ennyire magával fogja ragadni, és ekkora érdeklődést fog mutatni iránta.
Köszönhetően a jó osztálylégkörnek a gazdasági órákon és a nagyfokú érdeklődésnek, tehetségnek a szakmai számítások iránt, 2016. január 9-én 14 tanuló vett részt a kamara által lebonyolított írásbeli elődöntőn. A 14 tanulóból 10 tanulónak sikerült 60% fölötti eredményt elérnie, ami feljogosította őket az írásbelil szakmai vizsgarész alóli felmentésre. Ebben a 10 tanulóban volt benne Móni is, aki 92%-os teljesítményt nyújtva jutott be a 18 fős előválogatóra, melyet március 5-én bonyolítottak le Budapesten a Dobos C. Szakközépiskolában. Itt a szakmai elméleti tételek ismeretéből, étrendkártya írásból és szerkesztésből, angol nyelvű levélírásból állt a feladat, melyet 95% és 78%-ra sikerült teljesíteni.
Ezzel a magas pontszámmal második helyen jutott tovább az országos döntőbe, melyet április 18-20. között tartottak Budapesten a Hungexpo területén a Szakmasztár fesztivál keretein belül.
A döntő napján (ápr.18.) egy nagyon kemény menet várt a tanulóra:
8.00-tól regisztráció, munkavédelmi oktatás, gépek, eszközök elrendezése a munkaterületen
10.00-tól ünnepélyes megnyitó
11.00-tól 15.00 óráig kellett megfőzni az elődöntőn összeállított 5 fogásos menüből a vizsgabizottság által kiválasztott 3 fogást, melyek
Grillezett kacsamáj polentával és vöröskáposztakrémmel
Bélszinérmék erdei gombamártással és rozmaringos burgonyafánkkal
Csokoládéfelfújt málnaöntettel
15.00 és 16.00 óra között volt egy óra pihenő és átöltözési lehetőség szakácsruhából pincér munkaruhába
16.00-tól terítés
kb. 16.30-tól 90 perces élőmunka, vagyis az elkészített fogásokat a zsűri szeme előtt kellett angolul beszélő vendégnek szervírozni, mindehhez bort ajánlani….
Nagyon hosszú és fárasztó nap után, másnap az általános értékelést hallgattuk meg, majd ápr. 20-án került sor az ünnepélyes díjátadóra, amikor még senki nem sejtett semmit a helyezésből.
A konferansziék hármasával szólították színpadra szakmánként a versenyzőket, még ekkor sem lehetett a pontos helyezést tudni, csak a legvégén árulták el, ahogy egyesével felszólították a tanulókat és felkészítő tanárokat a dobogó megfelelő fokára.
Az első hely természetesen hatalmas teljesítmény, és kézzelfogható nyereménye pedig a komplex vizsga alóli teljes mentesség 100%-os jeles eredménnyel.
Móni felkészítésében az összes vizsgatantárgyat tanító kolléga részt vett:
Az írásbeli és szóbeli vizsgarész felkészítője osztályfőnöke volt: Pósa Edit
A gyakorlati vizsgarész felkészítője: Szőke Zita pincér szakoktató
Hegman Mária angoltanár
Pálszabó Mihály szakács szakoktató
Vass Imre szakács szakoktató
A gyakorlati munkahely szintén sokat segített a felkészítésben : Garden Hotel, Szolnok
Nagy mértékben segítette felkészülését, hogy széles érdeklődési körének köszönhetően több versenyen is részt vett a két év alatt, ilyen volt pl.
Tatai Farsang Kupa – aranyérem
Pelikán Kupa, Szolnok – aranyérem
Mindkét gasztronómiai országos versenyen pincér tanuló kategóriában indult díszasztallal.
Országos Protokoll Verseny
Tavaly döntős II. hely, idén döntős III. helyezett volt csapatban.
És hogy mennyire megszerette a tanuló a szakmát, ezt mutatja, hogy szeretne ebben az irányban továbbtanulni, és később lehetőleg ebben dolgozni is.
Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.
A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?
A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.