Aludttej. Nincs más tennivaló, mint meleg helyiségben egy edényben hagyni a tejet, télen a radiátor is megteszi. A tetején összegyűlt fölét ugyanúgy fel lehet használni, mint a boltit. Ráadásul ez TÉNYLEG tejföl. A lényeg, hogy megfelelő hőfokú, meleg, mintegy 20 C - os helyiségben altasd meg a tejet! Ekkor biztos lesz a siker! Ne hideg kamrában próbáld, mert így nem fog sikerülni!
Túró. Ha túrót akarunk készíteni, akkor a tejet meg kell altatni, érdemes abba lábosba önteni, amelyben majd megmelegítjük a tűzhelyen. Kezdő koromban hőmérőt használtam, hogy a kívánt 40-42 fokos hőmérsékletet elérjem. Ma már csak belemártom az ujjamat, és tudom, hogy jó. Melegnek, de nem forrónak kell lennie. Utána le kell csepegtetni a savót, melyhez használhatunk tüllkendő hiányában ritka szövésű konyharuhát is.
Felakaszthatjuk a masszát a fiunk box zsákja helyére a teraszon :), vagy egy rúdra köthetjük két konyhaszekrény elem közé. Ugyanolyan hatásos azonban, ha egy konyharuhával bélelt lyukacsos gyümölcsmosó tálat teszünk a mosogatóba, és beleöntjük a meleg aludttejet. Nyáron tegyük alá a nem lyukacsos részt, miután a savó nagy része lecsöpögött, és hideg helyen folytassuk a műveletet tovább.
A savó nagyon finom, érdemes felfogni, és lehűtve meginni, de palacsinta is készülhet belőle. A túrót aztán változatosan dolgozhatjuk fel. Készülhet belőle kőrözött, krémtúró, és mindenféle egészséges finomság.
3. Joghurt. Teljesen véletlenül fedeztem fel, hogyan készíthetjük otthon is. Egy Tupperware edénybemutatón említette meg a hölgy, hogy a zöld kancsó melegen tart, ezért a tej joghurttá dermed benne. És tényleg. A hőfok ugyanaz, mint a túrónál, de előbb fel kell forralni, és 40-42 fokra lehűteni. Kell hozzá egy doboz bolti joghurt is az első kancsóhoz. Jól el kell keverni benne, és lazán rátenni a fedelét. Néhány óra alatt kész., de hogyha hűvös a konyhánk, lehet, hogy több időre van szükség.
Utána a kész joghurtból tegyünk félre egy bögrével, fel lehet használni a további oltáshoz.
Gyümölcs és cukor hozzáadásával a bolti joghurtnál sokkal finomabb csemegét kapunk.
Vaj és sajt is készülhet ám belőle! Ha érdekel, hogy hogyan, akkor kattints IDE, a Parókia Konyhája nevű internetes oldalra
Hogy hol vehetsz remek minőségű, tiszta házitejet? Én Mucsiékat ajánlom sok- sok szeretettel! A Vásártérnél lévő fatelepnél is, és a Nagykőrösi úton lévő, valamint az AGROPONT-nál lévő tejautomatákban is hozzájuthatsz, most literenként 100 forintért! Éjjel és nappal:)
Cikk a mintagazdaságukról IDE kattintva
X