A szakácsok által végzett konyhai munka közben nagy a lehetősége a munkaruha szennyeződésének. A fröccsenő zsír, a vízpermet és a különböző folyadékokkal való bepiszkolódás nyomai jól láthatóak.
A munkaruha védelme érdekében célszerű a szakácskötény használata. A legtöbben élnek is ezzel a megoldással, mivel így hosszabb ideig marad tiszta a munkaruhájuk.
A Netpolc kínálatából többféle szakácskötény szerezhető be, ezáltal a kollégák eltérő igényeit is egyszerűen kiszolgálhatjuk. A legfontosabb tulajdonságokat gyűjtöttük össze cikkünkben, melyeket érdemes mindenképp szem előtt tartani a választás előtt.
A szakácskötény anyaga
A legtöbb szakács a pamutból készült, derékra köthető, egyszerű változatot viseli. A fehér a legelterjedtebb színárnyalat, bár napjainkban a fekete színt is sokan kedvelik. Főként azért, mert kevésbé látszik meg ezen a foltosodás. Elsősorban a nyitott konyhákban használják a sötét színárnyalatú kötényt. A jól szellőző pamut prémium változata a 200 g/nm vastagságú, pamut twill szövet, mely kényelmes, kevésbé izzad bele a kolléga az egész napos viselés során.
A vastag farmer anyagból készült kötényeket főként a streetfood üzletek vagy látványkonyhák szakácsai viselik, hiszen itt a külső megjelenés, az egyedi stílus elengedhetetlen. A nagyon erős farmervászon 350g/nm, ami azt jelenti, hogy az anyag 1 m x 1 m-es darabja 350 grammot nyom. A tömör szövet hosszú ideig tartósan viselhető. Ennél már csak a bivalybőrből készült változat a strapabíróbb.
A vízlepergető bevonatú vászonból készült munkaruházat hozzájárul a tiszta munkakörnyezethez. A viaszolt anyag védőbevonatot képez, így megakadályozza a szennyeződések megtapadását a kötényen.
Melles vagy derekas
A különböző igényekhez igazodva a kollégák választhatnak derekas vagy melles kialakítású szakácskötényt. Mindkettőnek vannak előnyei. A derekas modell - mint a neve is utal a szabására - a derékrészen megkötött változat. Ezt a hagyományos fazont sokan választják, mert könnyen kezelhető, és kiválóan betűzhető a konyharuha a derékrészen, amely alkalmas a folyamatos kéztörlésre.
A melles szakácskötény a derékvonalon túl folytatódik, az egész felsőtestet betakarja és védi. A nyakban akasztva viselhető. A méretezést tekintve univerzális, hiszen a nyakrészen csattal állítható, míg a derékrész megkötős. Unisex, így mindkét nem bátran viselheti. Ezen kötények elején általában nagyméretű zseb található, ahová fontosabb eszközeink kerülhetnek.
Kulturált megjelenés
A legtöbb séf a konyhában tölti a nap jelentős részét, azonban vannak éttermek ahol elvárás, hogy a vendégekhez is kilátogasson időnként a kolléga. A szakácskötény és sapka viselésével szinte biztosan mindenki észreveszi, hogy a finom ételek előállításáért felelős személy lépett ki a konyhatérből. Ilyenkor jól jön a szakácskötény azon előnye, hogy gyorsan és egyszerűen cserélhető. Amikor a vendégek közé megy a séf, pillanatok alatt tudja friss és tiszta külsővel megközelíteni az asztalokat.