
Mi a titka a skót Islands whiskyrégió párlatainak? Minek tudható be, hogy ezek az italok olyannyira sokak kedvencei szerte a világon? Vajon az írvilág, az aromák, az összetevők rejlenek a háttérben? A cikkből kiderülnek a válaszok.
Mitől annyira titokzatos és érdekes hely a skót szigetvilág?
Eleve nem éppen hétköznapi földrajzi jelenség, hogy a régió közel 800 szigetet foglal magába. Köztük több okból is híresnek számító szigetekkel, hiszen a skót Islands-régióhoz köthető többek között az Orkney, Jura, Skye, Lewis, Shetland és a Mull sziget is.
De ami igazán érdekes számunkra, hogy az iDrinks whisky palettáján is akadnak olyan párlatok, amelyeknek a készítése ide köthető. Ugyanis bármennyire nem egyszerű környezet, ezeken a szigeteken szétszórtan épültek lepárlók az évszázadok során.
A minőség pedig nem akármilyen, ami több okra is visszavezethető. Egyrészt arrafelé lassan ketyeg az óra, és ez jó hatással van az Islands whiskyk karakterére. De ott van még faktorként a szigetlakók megalkuvást nem tűrő személyisége és elképesztően erős akarata, keménysége.
A skót Islands whiskyrégióból származó italok sajátosságai
Nehéz szavakkal körbeírni azt a sokszínű tengeri aromakaraktert, amely ott rejlik minden egyes palackban. Az ember joggal lepődik meg azon, hogy mennyivel másabb az élmény egy highlandi egy lowlandi fajtával összevetve.
Méghozzá nemcsak az ízek szintjén, hanem aromák szempontjából is. A sokszínűséget remekül reprezentálja, hogy ezekben az italokban a hangát, a nedves kötelet és a sós permetet, a lápot, vagy a páfrányt is ki lehet érezni.
De még erre is rá tudnak tenni egy lapáttal a helyiek, illetve a környezeti adottságok. Jó példa erre, hogy van olyan párlat, amelyet ha elkezd kortyolni az ember, valóban a száradó rákpáncélok és a horgász doboz illata az, amit kiérez.
Néhány konkrét példa a skót szigetvilág whisky választékára
Földrajzi adottságok szempontjából kuriózumnak számít Arran szigete, amelyet a Felföldi-törésvonal tagol és gránit intrúziók, üledékrétegek, gleccservölgyek, metamorfózisos sziklák alakítják a sziget arculatát. Ez a sokrétűség az Arran párlatában is tetten érhető.
De talán még többeknek lesz ismerős a tőzegben bővelkedő Jura sziget. A füstös, tőzeges jelleg egyébként is számos olyan italt határoz meg, amelyeknek a gyártása Skócia területéhez köthető.
Mindezeken túl nem szabad kihagyni a felsorolásból Skye szigetét sem, amely a Talisker lepárlójának biztosít otthont. Maga a nedű nem véletlenül sokak nagy kedvence, de külön kuriózum vele kapcsolatban, hogy a zamatában felismerhető a helyi környezet, a tenger, a hegygerincek és a tőzeg együttes hatása.
Összességében tehát egy egészen vadregényes, varázslatos vidékről van szó, nem beszélve az onnan származó italokról.