Az eldobható tányérok és evőeszközök korábban műanyagból készültek, ám ma már sokkal környezetbarátabb megoldásokat választhatunk. Nagyon jó alternatívát jelentenek a papírtányérok, valamint a cukornádból készült változatok is.
Ha azt nézzük, hogy mennyire elterjedt az ételek házhoz szállítása, valamint az utcai árusok, illetve az elviteles éttermek is, a szállításhoz felhasznált rengeteg műanyag csak még jobban károsítaná a bolygót. Márpedig ezeket az élelmiszereket biztonságosan, csepegésmentesen és az állaguk megóvása mellett kell eljuttatni a fogyasztóhoz.
Az Allinpackaging.hu eldobható tányérok kínálatából válogathatnak a vendéglátó üzletek tulajdonosai, de egy kerti partihoz is tökéletesek ezek az eszközök. Lapos, mély, kerek, ovális, illetve háromrészes papír- és cukornád tányérok jelentik a választékot.
Most nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogyan készülhetnek ezek a gasztronómiai kellékek cukornádból!
Miért jó a cukornádból készült eldobható tányér?
Sokan nem is gondolnák, hogy a környezettudatosság mellett mennyi előnnyel rendelkezik ez az alternatív alapanyag. A cukornád eszközök könnyűek, így egyszerűen szállíthatók nagyobb mennyiségben is, emellett tartósak és strapabíróak.
Amikor valaki ételt rendel vagy hazavisz, nem biztos, hogy rögtön elfogyasztja. Ezért tárolni kell hűtőben vagy akár fagyasztóban, majd amikor megeszik, fel kell melegíteni. Mivel a cukornád tányérok nagyon jól bírják a hőfokváltozást, ezért ez nem jelenthet problémát.
Be lehet tenni mikrohullámú sütőbe, de fagyasztáshoz is tökéletesen alkalmas. Ebből is látszik, hogy az éttermek számára mennyire hasznos, mert tehetnek bele hideg és forró ételeket is. A természetes, lélegző anyagnak köszönhetően pedig az élelmiszerek frissen tarthatóak, megfelelően lehet őket tárolni.
A fenntarthatóság jó hírnevet generál a vállalkozásnak
A fenntartható vállalkozások arra törekednek, hogy minél több környezetbarát alapanyagot építsenek be a működésükbe, így minél inkább környezettudatosak legyenek. Ezért sok fogyasztó előnyben részesíti őket a konkurenciával szemben, akik még mindig nem figyelnek ezekre a dolgokra.
A cukornád tányérok tehát jó megoldásnak bizonyulnak, ha ezt a gondolatmenetet követjük. Nemcsak a bolygóval teszünk jót, hanem a vállalkozásunknak is hasznos lehet. De miért is olyan környezetbarát ez az alapanyag?
A cukornád feldolgozásáról
A cukorgyártás folyamán az összetört cukornádból hulladék vagy tüzelőanyag keletkezik, ezt a masszát használják fel a dobozok, tányérok, eszközök készítéséhez. Ez a növény gyorsan nő, úgyhogy nagy mennyiségben áll rendelkezésre, ráadásul tökéletesen lebomlik.
A belőlük készült termékek újrahasznosíthatóak, az életciklus végén pedig komposztálni is lehet őket, tehát a tápanyag is visszajut a természetbe. A tudatosság itt kezdődik, hogy teszünk a környezetszennyezés ellen. Az alternatív alapanyagok felhasználása, illetve az újrahasznosítás hatékony módszerek ehhez.