A háztartásokban is egyre gyakoribb (látvány)elem a borhűtő, hiszen a rendezetten sorakozó palackok látványa nyugalmat sugároz, kellemes kikapcsolódást ígér, de a vendéglátó-iparban viszont mondhatni kötelező berendezés, amennyiben a profil úgy kívánja.
Na de fontos kérdés, hogy a nagykonyhába milyen szempontok alapján válasszunk borhűtőt, miket tudjon, mekkora legyen a kapacitása, hol és hogyan helyezzük el.
Ezeket a fontos kérdéseket próbáljuk megválaszolni ebben a cikkben, olyan szempontokat, támpontokat adva, amelyek Önnek is a segítségére lehetnek a vállalkozása számára legmegfelelőbb készülék kiválasztásában.
Hova és mekkorát?
Természetesen az étterem adottságai is meghatározzák, hogy milyen modellt választunk. Van beépíthető és különálló típus, viszonylag könnyű eldönteni, hogy a körülmények mit tesznek lehetővé.
A választott modell mérete nagyban függ a vendéglátó-ipari egység, pontosabban a borszükséglet mértékén. Vannak akár 6 palackos keskeny szekrények is, amik például egy kisebb kávézóba, ahol nem ez a fő profil, bőven megteszi. Nagyobb éttermekben, bárokban szükség 100-200 palackos borhűtőkre, melyekből kapható két vagy több zónás kivitel is.
Fontos az energiahatékonyság, hogy a borhűtő alacsony fogyasztású legyen, és a zajszint is, hogy csendesen működjön a vendégek nyugalma érdekében. Végül figyeljünk arra is, hogy a borhűtő esztétikailag illeszkedjen a vendéglátóhely dizájnjához és a rendelkezésre álló helyhez.
A hűtési zónákról, páratartalomról
Vendéglátóhelyeken, mivel jellemzően többféle, és ezért különböző tárolási igényű borok vannak a kínálatban, érdemes több hűtési zónás készülékben gondolkodni, hogy a fehér a vörös és a rozé termékek is ideális hőmérsékleten várhassák a vendégeket, minőségromlás nélkül. Az igazán profi készülékekben a hűtési zónákat fizikailag is elválasztják, hogy a zónahatárok tisztán elkülönüljenek.
A hőmérsékleten felül a páratartalom is lényeges kritérium lehet. Ha egy klasszikus borospincéből indulunk ki, ott a páratartalom 50 százalék feletti, ami a fektetett palackok parafadugóinak záróképessége miatt bír jelentőséggel, de a csavaros palackokat már nem érinti.
Szellőzés
A megfelelő szellőzés is fontos lehet, egyre elterjedtebb az integrált szellőzőrendszer, melynek köszönhetően a beépített modelleknek sem kell rácsot beépíteni a bútorba.
Természetesen minden készülék más és más, ezért minden esetben alaposan át kell tanulmányozni a kezelési útmutatót az üzembe helyezés előtt, és szigorúan aszerint eljárni a szellőzés, illetve az elhelyezés tekintetében is.
Nagyon fontos, hogy az igényeinknek megfelelő kapacitású, és az igénybevételhez mérten is magas minőségű készüléket válasszunk, ezért érdemes a Nagykonyhai. com Webáruház szabadonálló és beépíthető borhűtő kínálatát böngészni, illetve üdítőkhöz és más italokhoz a eladó italhűtő választékukat megtekinteni.