Mivel az esküvői menü megtervezése a legtöbb esetben nagy fejtörést okoz a jegyespárok számára, ezért a mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet az esküvői menüsor összeállításához.
A násznép összetétele
Hogy milyen ételek és italok fogynak jobban, az leginkább attól függ, hogy az idősebb és a legfiatalabb korosztály képviselteti magát inkább, vagy a vendégek nagyobb része fiatal. Ez különösen igaz az alkoholos italok esetében.
Annak érdekében, hogy könnyebb legyen tervezni, praktikus lehet a vendégeknél – akár a meghívó átadásakor – rákérdezni, hogy milyen italokat és ételeket preferálnak leginkább. De még ennél is fontosabb, hogy felmérjétek a speciális étkezési igényeket, hiszen az ételallergiák és -érzékenységek ma már sajnos egyre gyakoribbak. A vegán és a vegetáriánus étkezés pedig még inkább.
Mindezt pedig célszerű az asztalokra elhelyezett egyedi ültetőkártyákon is megjeleníteni, hogy biztosan ne legyen keveredés, és a pincérek tudják, hogy mit hová kell vinniük. Ez könnyedén megoldható a Place of Cards platformján, ahol lehetőségetek van a vendéglistát akár Excelben is feltölteni az oldalra.
Egyéb szem előtt tartandó tényezők
Az esküvői menü összeállítása során nem árt azt is figyelembe venni, hogy az év melyik részében lesz az esküvői vacsora vagy ebéd. Abban az esetben, ha nyáron, akkor garantáltan jóval több sörrel, üdítővel és ásványvízzel kell számolni.
Ősszel és télen viszont az ételekből fogy jóval több, mivel az embereknek a nagy kánikulában nem igazán van étvágyuk. De ha van is, akkor is inkább a könnyebb fogásokat preferálják, mint amilyenek például a grillezett ételek.
A pontos mennyiség meghatározása az egyik legnehezebben kalkulálható tényező, de ha egy esküvőszervezőt, illetve catering céget bíztok meg, akkor ők a létszám alapján tudni fogják a pontos mennyiségeket. Természetesen ugyanez igaz, hogy ha egy étteremben tartjátok a lagzit.
Az esküvői vacsora vagy ebéd hogyan legyen lebonyolítva?
Itt két opció áll a rendelkezésetekre: az esküvői vacsora vagy ebéd történhet hagyományos, ültetett tálszervizes lebonyolításban, amikor a felszolgálók viszik ki az ételeket, vagy a kiszolgálás fogadás jellegű, svédasztalos is lehet. Természetesen, hogy ha szeretnétek, akkor a kettő ötvözhető is, például úgy, hogy a levest hagyományosan szolgálják fel, míg a további fogásokat a svédasztalról kínálják.
A mi véleményünk az, hogy egy klasszikus, vidéki helyszínhez jobban passzol az ültetett vacsora, persze ettől függetlenül ti dönthettek a svédasztal mellett is. De az utóbbi inkább az exkluzívabb, visszafogottan elegáns, fogadás jellegű esküvői rendezvényekhez illik.
Reméljük, hogy a cikkünk hasznosnak bizonyul majd számotokra, és egy igazán szuper esküvői menüt állítotok majd össze.