Egészséges termékfejlesztési dömping az Abonett és a Négercsók gyártójánál
Az abonyi Újvilág Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetkezet felszámolta utolsó klasszikus termelőszövetkezeti ágazatát, a növénytermesztést, és az egészséges élelmiszerek iránti növekvő igényekre alapozva új termékek fejlesztésébe kezdett – közölte Szebeni Zoltán, a cég igazgatóságának elnöke.
Szebeni Zoltán emlékeztetett: a Közép-Magyarországi Operatív Program forrásaiból elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően százmillió forintot megközelítő fejlesztési projektet indítottak el már 2008-ban. Így jelenhettek meg a piacon az Abonett termékcsalád innovatív termékfejlesztése által egy tartósítószer-mentes, teljes kiőrlésű gabonából készült új termékkel.
Az immár három évtizede Abonyban készülő Négercsók megújítása egy másik eredményes pályázatnak köszönhetően közel 80 millió forintból az idén júliusban kezdődött, és jelenleg is tart – hangsúlyozta Szebeni Zoltán.
Az elnök emlékeztetett arra, hogy az 1949-ben még klasszikus termelőszövetkezetként életre hívott cég az idén január elsejével felszámolta a mezőgazdasághoz kötődő utolsó tevékenységét, a növénytermesztési ágazatát. A használaton kívüli eszközöket és ingatlanokat jelenleg is árulják. A döntés mindössze 5-6 ember leépítésével járt – tette hozzá. A többiek egy része nyugdíjba vonult, másokat pedig az összesen 35 dolgozónak munkát adó élelmiszeripari üzemekben foglalkoztatnak tovább.
MTI hír, részletek: http://www.elelmiszer.hu/cikk/ujjaszuletik_a_negercsok