Kedves Veronika!
A hétvégén egy átbulizott EFOTT éjszaka után gondoltam meglepem az én mák- kedvelő Férjemet egy új sütivel. Bár a mák nem tartozik a kedvenc terméseim közé, de ez a süti még nekem is annyira ízlett, hogy bekerül a kézzel írott szakácskönyvembe. Hiába a meggy és a mascarpone csodákra képes! Vaníliás cukorból 3 is kell a sütibe, úgyhogy erre külön is figyeljetek oda, mert ha a kíváncsi szomszédnénik nem kérdezi meg, hogy hová indulok a rekkenő hőségben, akkor tekerhettem volna szégyenszemre 2 csomag vaníliáért vasárnap délután. Remélem sokan kipróbáljátok!
Üdvözlettel: Julie
( Nagyításhoz katt a képre! )
Íme a recept:
Mákos- meggyes vaníliakrémmel
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg darált mák
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 citrom leve
- 3 dl joghurt
- 12 dkg kristálycukor
- 3 tojás
- 1 csipetnyi só
- 20 dkg magozott meggy
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 8 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejszín (ha van, hulalát használjatok, mert akkor nem szükséges a habfixáló)
- 1 csomag habfixáló
A tésztához robotgéppel felverem az egész tojásokat, majd a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a csipetnyi sóval habosra keverem. A tojásos habhoz hozzáöntöm a joghurtot, a citromlevet és az olvasztott vajat, ami inkább langyos legyen, mint tűzforró. A lisztet a mákkal és a sütőporral összekeverem, és lassan, finom mozdulatokkal belekeverem a tojásos elegybe. A tésztát a kivajazott, kilisztezett tepsibe beleöntjük, majd a lecsöpögtetett meggyszemeket belenyomkodjuk, és pár szemet hagyunk a díszítéshez is. 170 fokos sütőben 30-35 percig sütjük (vastagságától függően), majd hagyjuk kihűlni.
A behűtött tejszínt habbá verjük a habfixálóval, majd a mascarponét a vaníliás cukorral és a porcukorral kihabosítjuk, és a tejszínhabbal összekeverjük. A krémet a kihűlt tésztára simítjuk egyenletesen, majd a meggyszemekkel és a mákkal díszítjük. A könnyebb és esztétikusabb szeletelés érdekében érdemesebb a meggyszemeket csak a felvágás után a szeletekre elhelyezni.
Állítólag mák helyett ugyanannyi mennyiségű darált dióval is elkészíthető, de ebben az esetben még fahéj is dukál a fűszerezésbe.
Forrás: Sütés & főzés