Süllő nevű kedves felhasználónk küldte be az itt látható képet. Ezúton küldeném mindazon szerkesztőtársaimnak ezt és az írást, akik sörbarátok. Különösen Polyák Attilának, kiemelve, hogy úgy döntöttem, hogy ezek után én is iszom napi egy korsóval, mert - idézem- jelentősen csökkenti ez a sörmennyiség a szívinfarktus veszélyét! Egészséges a sör.... Íme:
A latin mondás szerint: "Dosis facit venerum" - vagyis a mennyiség dönti el, hogy egy anyag méreggé válik vagy sem. Az ókori rómaiak bölcsessége igaz a sörre is, hiszen ez az aranyló ital számos olyan tulajdonsággal bír, amely kimondottan jó hatással van az egészségre. A "folyékony kenyér" a sörélesztõnek köszönhetõen igen gazdag B-vitaminokban: egy liter sör például teljesen fedezi a szervezet napi B vitamin szükségletét.
Egy liternyi sörben ugyanannyi fehérje található, mint egy deciliter tejben, 60 gramm kenyérben vagy 25 gramm húsban, és annyi szénhidrát, mint 100-150 gramm kenyérben. A sörből hozzájuthatunk a testünk működéséhez ugyancsak szükséges foszforsavhoz, az ital keserű ízanyagai serkentik a nyál- és a gyomorsav-elválasztást, és ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk, az emésztést is. Nélkülözhetetlen alkotórésze, a komló pedig olyan illó olajakat tartalmaz, amelyek nyugtató hatásukról ismertek.
A sör kedvezõ idegrendszeri hatását elsõsorban a B-vitamin tartalmának tulajdonítják. Egyes kutatók azonban más szemszögbõl is megvizsgálták ezt a kérdést, s felmérték, hogyan hat a lélekre a sörfogyasztás. Mindenki számára egyértelmû, hogy a sör élvezete jobbára a társasági élet része. Ahogy mondani szokás, csak az ökör sörözik egyedül. E nedû kortyolgatásának szinte nélkülözhetetlen kelléke a vidám, jóízû baráti, vagy családi beszélgetések. Az ilyen alkalmak pedig fokozzák az ember jó közérzetét, életörömét. Mint ahogy kutatók is megállapították, a mérsékletes sörivók elégedettebbek a családi életükkel és munkahelyi viszonyaikkal, valamint társadalmi kapcsolataiknak is nagyobb odaadást szentelnek. Napi fél liter sör oldja a stresszt, az agressziót, és kellemes ellazulást eredményez.
Napi egy korsó sörrel elkerülhetõ a szívinfarktus vagy legalábbis csökkenthetõ bekövetkezésének kockázata - jelentette be nemrég egy német kutatócsoport. Az Uwe Meyer professzor általa vezetett team kimutatta, hogy fél liter sörben 96 milligramm B-vitamin, 35 milligramm kalcium, és 550 milligramm kálium található. A B-vitamin a vérképzésben játszik szerepet, de jó hatással van az idegrendszerre is. A kalcium a csontokat, a kálium az izmokat tartja karban, s a vízháztartás egyensúlyáért felelõs. - Ma már azt is biztosan állíthatjuk, hogy az antialkoholisták sokkal nagyobb számban betegednek meg, mint azok, akik naponta megisznak egy korsó sört - tette hozzá a szakember. A kutató team háromezer nõt vizsgált hosszú hónapokon keresztül. Közülük ezerötszázan kaptak naponta egy-egy liter sört, a csoport másik fele pedig egyetlen gramm alkoholt sem fogyasztott. Az eredmények igazolták a felvetéseket: a kísérlet idején az antialkoholisták hatvan százalékánál fordult elõ megbetegedés. Elsõsorban szívpanaszok, gyomorbántalmak, néhányan pedig idegrendszeri problémák miatt szorultak kezelésre. Ugyanakkor gyakrabban lettek influenzások, mint a sörözõ tesztcsoport tagjai.
Folytatás: http://sor.network.hu/blog/sorbaratok-klubja-blogja/a-sor-kedvezo-egeszsegugyi-hatasai
A sört már az ókorban szívesen fogyasztották az emberek. Ők azonban - a mai sörivókkal szemben - nemcsak élvezeték és mámorító hatása miatt itták, hanem felismerték gyógyító erejét is. Többféle betegség kúrálására használták, lábadozókat állítottak talpra segítségével. Hippokratész, majd Szent Hildegard és Paracelsus a sört gyógyszerként alkalmazták. Az elmúlt esztendőkben viszont több olyan publikáció látott napvilágot, amely felmérések, klinikai esettanulmányok alapján megbélyegzi a sört, és elsősorban szív- és érrendszeri megbetegedések okozójának kiáltja ki.
Mi az igazság? Igyunk-e sört vagy sem?
Külföldi - elsősorban nyugat-európai - felmérések szerint összefüggés van a fogyasztott szeszesital típusa, annak mennyisége és az életvitel között. A sörkedvelők gyakran túlsúlyosak és dohányoznak. Valószínűleg sok zsíros ételt, kevés zöldséget fogyasztanak, keveset mozognak és a borivóknál alacsonyabb életszínvonalon élnek. A felmérések során ezen kockázati tényezőket bizonyára nem vették figyelembe, ezért kiáltották ki a sört bűnbaknak.
Sokan tartják azt a sörről, hogy hizlal. A következő táblázat néhány ital energiatartalmát, fehérje-, zsír- és szénhidráttartamát tünteti fel 1 dl italra vonatkoztatva.
A sör vitaminkészletének egyik forrása a maláta. Az árpa vitamintartalma a malátagyártás során növekszik, mert a fejlődő növényi embrió vitaminokat szintetizál. Ezen vegyületek jó része hőstabil, így a kész sörben is fellelhető. A sörélesztő anyagcseréje során szintén keletkeznek vitaminok.
Folytatás: http://www.sorszovetseg.hu/sor-es-egeszseg