tyb - 2011.11.26. 13:25
Kommentek
Sovany -
2011.11.28. 00:55:06
Szereny gondolatok jutottak esszembe, a gyonyoru "kenyer lattan."KOSZITYB"
Az engyermekoromban, nagyon regen volt, de amit megtanult a "GYEREK" konyvbol, vagy nagy reszt a " SZULOKTOL" AZT SENKI NEM TUDJA AZ EMBERTOL ELVENNI AKAR MEDDIG EL" "CSAK A "JOISTEN"
Jo APAM< ISTEN NYUGASZTALJA PORAIT.ES EDESANYAMET,
APAM eptte a hazat a 30as evekben, csinaltak bele "BUBOS KEMENCET" ott sutotte "ANYAM: Asajat termesu buzankbul,a5 -6 kilos kenyereket 3 darabot meegy "Cipot" "APAMNAK "Agyerekenek, meg egy langost, A Cipo meg a lagos jott ki elosszor, a kemencebol.
AZ illat ami megutotteaz orrunkat meg most is keresem, de nemtalalom.
A Masik meg,ABUBOS KEMENCE SUTOTTE AKENYERET< MEG AMASIKOLDALON < MELEGITETT 2 haloszobat.
Meg csak annyit, az izeket meglehet talalni a kis oszagunkban,"A MAGYAR NEP NEM VESZITI EL A VILAGHIRU "MAGYAR IZEKEt" HOLVANNAK AZOK AKIK< IDAIG JUTATTAK< EZT A VILAGHIRU "MAGYAR NEMZETET"
ellike51 -
2011.11.27. 20:33:31
Abonyban akiket ismertem Bevíz Józsi bácsin kívül.
1. Ceglédi úton a Bacsó Béla út sarkán a Fodrászüzlettel szemközti - ma már üres - telken lévő házban volt az Imrek bácsi péksége az ötvenes évek végén. Ide vitte anyukám a saját maga által dagasztott és sütésre előkészített kenyeret hosszú kenyereskosárban sütésre. Miután meghalt a pék, az épületben a 60-as években Patyolat működött, még a 70-es évek közepén is.
2. a Ceglédi úti Kenyérgyárba már én hordtam később a sütnivalót, ide is előzetes bejelentésre lehetett vinni sütésre a kenyértésztát, itt a sütés tarifáját kis bélyegek formájában ragasztották a kenyérre, talán akkoriban ez volt a számla?
3. - 4. a Szelei úton volt a Bugyinek pék és úgy emlékszem ott volt a Feri által említett Skultéti pék.
Az egyik talán a Batta kocsma épülete a másik a Szelei úton a Kehely cukrászda helye irányában volt? Ez utóbbi helyen nagyon finom pékáruk voltak, suli szünetben a 60-as években gyakran vásároltam itt. Erről talán ketila többet tudna mondani.
5.-ként említem a Bevíz pékséget, akit már korábban is dicsértem. '79-80 körül rendszeresen Tőle vásároltam kenyeret amit már Ő dagasztott, sütött és árusított. Megdöbbentett a hír mikor meghalt.
Én ezeket a pékségeket ismertem, hallottam abonyi életemből.
Markó Ferenc -
2011.11.27. 19:58:24
A Szentesi péket az Újszászi úton tudom hol volt! Oda mi is jártunk annó!
Visszafelé meg artézi vizet is vittünk a lebombázott Újszászi úti iskola elől!
A Skultétiról mond el légyszíves amit tudsz! / Szolnoki út, de nem vagyok benne biztos!/
ketila -
2011.11.27. 19:41:11
amit anyám dagasztott és Én vittem egy ideig a Szentesi majd a Skultéti pékhez hol kiscipó hol lángos kiséretével.
Igazi kocsikerék nagyságú kovászos krumplis kenyér. Nem volt gond kiszáradás miatt nem került kidobásra egy falat sem.
Markó Ferenc -
2011.11.27. 17:27:29
Mi is vettünk tőle minden pénteken egy 5,4 kg-os kenyeret.
Érdekes, hogy 3-4 nap múltán sem volt száraz és penészes!
ellike51 -
2011.11.27. 17:25:20
Thomas. Valóban nem mindegy mi vagy ki a másnapos (szmájli) én a kenyérre gondoltam...
akkor már szépen szeletelhető.
ellike51 -
2011.11.27. 17:23:15
Őt említette Veroniq a cikkben; mikor ment a frissen sült kenyérért és amit szinte mindig "megkezdett" ahol a legropogósabbra sült...
Thomas -
2011.11.27. 17:10:23
Szerintem meg éppen jobb így! Képzeld el milyen látvány lenne a Tyb által másnaposan felszeletelt kenyér!
Markó Ferenc -
2011.11.27. 17:05:54
"Szegény Józsi bácsi".. most melyikre gondoltál mert volt több is?
Bevíz? -szerintem.
ellike51 -
2011.11.27. 16:59:45
felszelt kenyérrel talán szerencsésebb lett volna a mellékelt kép, mint így a friss kenyérrel... ugye tudjátok miért?
És talán egészségesebb is!
Szegény Józsibácsi! No Ő volt még egy igazi PÉK! És micsoda sült tököt és sonkákat hoztam tőle, amit Ő sütött bérbe! Máig számban érzem az ízét!
Truckman -
2011.11.26. 16:17:59
750HUF/db (3kg)? Magyarán kilója 250HUF.
Hát, Őőő izé.... Válság van! Vegyed amég "gyártják"!
Egészségedre/tekre!
Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények