Ezer literig otthon is főzhetsz sört!- A pálinka után zöld utat kapott a sör is. Ettől az évtől kezdve törvényesen főzhetünk otthon is sört, ezer literig. A sörgyártók elmondták, hogy az elmúlt húsz év alatt a hazai sörfogyasztás jelentősen visszaesett, mintegy felére. A kis legális kereskedelmi célú sörfőzdék száma is nagyon megcsappant. Vélhetően a sörimádók ezek után sem fognak majd tömegesen otthoni gyártásba kezdeni.
Az otthon főzött sör nem értékesíthető tovább, csakis házi használatra fogyasztható, de be kell jelenteni azt, ha valaki belekezd a maszek gyártásba. A sörfőzés egy bonyolult folyamat, és ebből következik, hogy a végeredmény is kétséges lehet.
Az alapanyagok költségeiből kiindulva egyébként száz forint körül lehet egy liter házilag lefőzött sör ára. Ehhez jön még az energiaszámla, hiszen a főzés után, a fogyasztás előtt több héten át hűtőben kell tárolni a nedűt. Elsősorban külföldi portálokon rendelhető meg a főzéshez szükséges üst, szűrő, egyéb edények – ezek ára akár több százezer forintig is terjedhet.
Találtam egy egyszerű receptet az interneten, melyhez még főzőberendezésre sincs szükség, de maga a szerző sem sok reményt fűz ahhoz, hogy a végeredmény iható lesz…..
Nézzünk egy egyszerű receptet
Veszünk 20 dkg malátakávét, 25 dkg cukorot és 2 dkg komlót. Ezeket összekeverve hat liter vízzel. Egy nyitott edényben addig főzzük, amíg egy liternyi el nem párolog. Ez az idő arra is elég, hogy kvázi egy sör-alaplevet kapjunk. Megvárjuk, míg a folyadék lehűl. Ekkor egy tálkányit jól elkeverünk 2 dkg élesztővel. Ha az élesztő teljesen feloldódott, visszaöntjük az „alapléhez” és 6-8 órán át pihentetjük. Ezután sűrű szitán, esetleg pelenkavásznon átszűrjük, majd csatos üvegekbe töltjük, de a ½ literes üvegekbe szabadon hagyunk egy decinyi helyet az erjedéshez. Szobahőmérsékleten tároljuk 4-5 napig. Ha szerencsénk van egy enyhén alkoholos, szénsavas sörszerű italt kapunk, amit kellőképpen lehűtve jólesően elfogyaszthatunk, vagy ha nem nyeri el tetszésünket esetleg kiöntünk a csapba.
Forrás és részletek arról, hogy hogyan készül gyárilag a sör: http://desszert.eu/sorfozes