Abonyi diákok is a győztesek között!- A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére jubileumi „V. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2012. április 11−13. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került sor. Több kistérségi diák is bejutott a rangos rendezvényre, sőt abonyi diákok a dobogóra is felállhattak. Kiss Márta megnyerte a szakácsversenyt, ő lett a szakma sztárja. Csáki Gábor második helyezést ért el szobafestő- mázoló tanulóként. Rajtuk kívül indult még a kemény mezőnyben az abonyi Lőrinczy Annamária is, aki több országos versenyről hozott már haza érmeket, idén nyolcadik lett. A versenyre már bejutni is hatalmas fegyvertény, hiszen a vidéki iskoláknak jó nevű elit fővárosi oktatási intézményekkel kell versenyre kelniük. Én magam is személyesen részt vettem a rendezvényen, mely szívet- lelket melengető volt, különösen látva a helyiek remek szereplését. A verseny a „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében telt. Összesen 38 szakmában hirdettek versenyt, mindegyikből az ország tíz legjobbja képviselhette iskoláját és települését.
Az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben. A 2011. évi SZKTV és OSZTV versenyekre már közel 4.000 fő jelentkezett, az írásbeli elődöntőben 31 szakképesítésben 3.857 tanuló vett részt. Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok egy napos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vehettek részt a rendezvényen. Több, mint 12.000 látogató érkezett, hogy megnézze a szakma legjobbjait. Bizonyára sokat segített a pályaválasztásban az a fantasztikus élmény, melyet ezen hasábokon talán nem is lehet érzékeltetni. A versenyről a legilletékesebbeket, a győzteseket és az egyik kiváló szakoktatót kérdeztem meg, aki szintén abonyi lakos.
Kiss Márta aranyérmes szakács tanuló
„ Rendkívül nagy ösztönző hatással volt rám a tavalyi (SZKTV 2011) , amin nézőként vettem részt. Már akkor tudtam, hogy indulni szeretnék, sőt meg is szeretném nyerni, ezért minden tőlem telhetőt megtettem a sikerért, ami most úgy tűnik be is vált, hiszen első helyezést értem el. Viszont ne felejtsük el, hogy nagyon sok segítséget kaptam a felkészítő tanártoktól, Kovács Imrénétől illetve Vass Imre szakoktatótól akik szakmai gyakorlatból készítettek fel, de a gyakorlati felkészülés mellé több elméleti tantárgy is társult. Amit a címmel nyertem az a felmentés a szakmai vizsgák alól és így június helyett áprilisban megkapom a szakmunkás bizonyítványomat. Remélem ez egy jó belépő egy színvonalas munkahelyre."
Csáki Gábor, ezüstérmes szobafestő- mázoló tanuló, Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Építészeti és Faipari Tagintézmény
„ Nem gondoltam, hogy második leszek. Mintegy három hetet készültünk ezekre a feladatokra. Hirtelen nagyon meglepődtem, hogy második lettem, de örültem neki. Pontosan nem tudom még, hogy hova megyek dolgozni, lehet, hogy maradok ennél a cégnél, ahol most vagyok. Ez még a jövő titka. Végig tanulgattam az éveket, így külön nem sokat kellett készülnöm rá. Elméleti oktatóm Nagy András volt, gyakorlatból Farkas József készített fel. Nekik vagyok hálás. „
Klinkó Zsolt szakoktató, Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézmény
LŐVE: Mennyivel van nehezebb dolga egy vidéki iskolának a tanulók felkészítésénél, illetve versenyeztetésénél, mint egy budapesti elit iskolának?
KZS: Budapesten főleg a tanulók munkahelyei készítik fel a diákokat az országos versenyekre és ott több ember tud velük foglalkozni akár egyszerre is. Az ilyen munkahelyeken a szakma legjobbjai dolgoznak, így sokkal újabb és többrétűbb felkészítést tudnak biztosítani a diákok számára.
LŐVE: Mennyire vagy elégedett a lányok teljesítményével?
KZS: A cukrász lányok az itthoni nyugodt körülmények között zajló felkészülésük során sokkal színvonalasabb, jobb teljesítményt nyújtottak a Budapesti igen feszült versenyhez képest.
LŐVE: Mennyi munka fekszik a fekszik a felkészülésben?
KZS: A verseny gyakorlati részére a felkészítés a 25 napig tartott, mely során napi 8-12 órát dolgoztak a tanulók. Ezen időhöz még hozzá lehet számolni a gyakorlati versenyen számon kért elméleti felkészítést, ami összességében 10-15 órát tett ki. Ez csak a felkészítés időkerete, ehhez még természetesen hozzá kell számolni a tanulók otthoni munkáját is.
LŐVE: Mennyire van jövője a cukrász szakmának?
KZS: A cukrász szakmának Magyarországon nagy múltja és remélhetőleg nagy jövője lesz. Most jelen pillanatban kicsit mélyponton van, mivel a folyamatosan növekvő árak miatt a vásárlók egyre kevesebbet vásárolnak cukrász termékeket. A jövőre visszatérve várhatóan a tradicionális süteményeket és készítményeket fogják ötvözni a mai új technológiákkal, így mindig megélhetést biztosítva a dolgozó cukrászok számára.
LŐVE: Mennyire " kapósak " a nálatok végzett szakemberek?
KZS: A munkahelyek nem nézik általában azt, hogy ki hol és milyen eredménnyel végezte el tanulmányait. De a felvételi elbeszélgetés során fény szoktak deríteni a szakmai felkészültségükre is. Viszont óriási különbségek szoktak lenni az egy adott iskolán belül végzett diákok között is. Ezért a szakmai elbeszélgetést általában próbamunka követi. A próbamunka eltelte után pedig ismételt beszélgetés következik, ami már a konkrét bérről és a hozzá kapcsolódó megállapodásokról szól.
LŐVE: Mennyire tudnak elhelyezkedni a cukrászok?
KZS: A szakmában végzett tanulóknak sajnos vidéken elég kevés lehetőségük van elhelyezkedni a mai gazdasági helyzetben, de Budapesten sokkal jobb lehetőségek várják a felkészült, jó, frissen végzett diákokat.
A szolnoki iskolából még a szolnoki Farmosi Tibor is részt vett a Szakma Sztáron és harmadik lett szakács kategóriában, valamint Nyikos Tünde cukrász tanulóként.
Lőrinczy Veronika
Alsó kép: Jobbra Kiss Márta, balra Farmosi Tibor
Vass Imre, a szakácsok szakoktatója, a győztes Kiss Márta tanára:
A verseny nagyon színvonalas volt! A szakács zsűri szavával élve: " Nem véletlenül kerültetek ide" Minden feltételt és segítséget megkaptak a versenyzők! A szakácsoknak a menüsora nehezebb és összetettebb volt mint az elmúlt évé! De a gyerekek álták a sarat! A cukrászok vizsgájának sokasága nagyon kimerítette a versenyzőket, mert első nap 3 terméket készítettek 7 óra alatt és eléggé kellet sietni hogy befejezzék! A zsűri nagyon keményen de igazságosan értékelte a munkákat! Próbálták minden esetben a jót keresni és nem a rosszat vagy hiányosságot! Nem az számított hogy melyik iskolába jár a tanuló, hanem az hogy milyen teljesítményt mutatott! A diákok munkáján nagyon látszott hogy felkészülten jöttek erre a versenyre, de a zsűrinek rangsorolni kellett!! Ez abban látszódik meg hogy 1 % os eltérések voltak a rangsorban!
Én örülök annak is hogy ez a 4 gyerek eljutott eddig is mert ez nem mindenkinek adatik meg! Nagyon büszke vagyok rájuk, megmutattak mindent amit eltanultak töllünk. Nagyon tepertek azért hogy megmutassák mindenkinek mire is képesek ők! Akár mi is a verseny végeredménye az országban csak ez a 10 cukrász és szakács mutathatta meg mit is tudnak! A sok sok munka meghozta gyümölcsét! A szakács tanulók 1 illetve 3 helyezettek lettek, " így megkapták a szakmai minősítőt" a cukrászoknak pedig csak egy modulból kell vizsgázni, hogy megkapják a szakmai minősítőt!
Öröm volt dolgozni ezekkel a gyerekekkel mert szeretik a választott szakmáikat és tesznek érte hogy mégjobban elsajátítsák! Mert nem az arcukat növelték az évek során hanem a szakmai tudásukat és a szakma iránti szeretetüket, elhivatásukat!
Csak így tovább!!
Szívből gratulálok a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak. További sok sikert kívánok.
Like
Gratulálok!
Thomas -
2012.04.15. 08:47:44
Nagyon szép eredményt értek el az abonyi fiatalok! Jó lenne, ha ahogy az a videóban is elhangzott, tényleg becsülete, értéke lenne a jó szakembernek. Sajnos én úgy látom, ma Magyarországon sokkal nagyobb érték egy éppen csak megszerzett, sokszor hasznavehetetlen diploma, mint egy kiváló eredménnyel elvégzett, a hétköznapi életben jól hasznosítható szakmunkásvizsga. Magyarországot NEM CSAK egyedül a diplomások húzhatják ki a kátyúból, hanem azok is akik szakmai képességeiket mesterfokon gyakorolják. Ma az a helyzet, hogy az orvosok, és egyéb diplomás szakembereink mellett, szakmunkásaink is csak külföldön találják meg számításaikat! Amíg pl. az építőipar haldoklik, amíg a legtöbb család jövedelme a napi megélhetésre sem elég, amíg a vállalkozások terhei az egekben járnak, addig ez így is fog maradni!
Like
Szakma
Sovany -
2012.04.15. 02:43:57
Gratulalunk, a fiatal Abonyi versenyzoknek, az Oktato Tanaroknak, "akik szivvel lelekkel,dolgoznak es hisznek, " Orajtuk mulik ,"Magyarorszag Feltamadasa"
AZ Abonyi Lapunknak ,"Megnyagyobb "HALA"
hogy mindenrol "Tajekoztat" bennunket, a"21" . szazadi zurzavaros "Vilagi es Orszagos , meg
"Helyi eletrol"
Koszi JOE & MARIA
Like
Nagy dolog
Mund -
2012.04.14. 21:56:39
Őszintén és szívből gratulálok a versenyzőknek.Ott voltam ,láttam és értékeltünk az egyik zsüri taggal ,jó barátom.
Higgyék el nagy dolgot műveltek a fiatalok.Még egyszer gratulálok.
Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.
A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?
A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.