Az alábbi összeállítást Tatu nevű kedves olvasónk ajánlotta szeretettel a többiek figyelmébe és ezzel szeretne ő is hozzájárulni egy picit az ünnep hangulatához:
Ételek és Italok íz harmóniája
Az ételekhez illő borok megválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Inkább afféle izgalmas gasztronómiai kaland, amelynek során sok minden lehetséges, de nem minden megengedett. A felsorolással segíteni kívánok az eligazodásban.
Cabernet franc(vörös) vad pörkölthöz, belsőségekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz.
Cabernet sauvignon(vörös) frissen sült marhahúshoz, marhapörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz.
Chardonnay (fehér) sült szárnyashoz, malacsülthöz, füstölt és gouda sajthoz, sült és rántott halhoz, gombás ételekhez, gyümölcsös desszerthez.
Hárslevelű(fehér) tartalmas levesekhez, vadszárnyashoz és borjúhúshoz, pástétomokhoz, gyümölcs desszertekhez, félkemény sajtokhoz.
Kadarka (vörös) borjú és bárányhúshoz, halászléhez, gulyáshoz, pörkölthöz, paprikáshoz, olasz tésztákhoz.
Kékfrankos(vörös) sült vagy grillezett sertés és marhahúshoz, vadpecsenyéhez, márvány sajthoz, pástétomhoz.
Kékoportó(vörös) szárnyashoz, marhasülthöz, borjúpaprikáshoz, halászléhez.
Merlot(vörös) meleg sonkához, csülökhöz, pácolt liba és kacsahúshoz, füstölt nyelvhez, babhoz, sólethez, ementáli sajthoz.
Olaszrizling(fehér) szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, burjúhúshoz, camembert és brie sajtokhoz.
Rajnai rizling(fehér) kiváló aperitif, tartalmas levesekhez, töltött káposztához, pörköltekhez, hideg sültekhez, lágy és félkemény sajtokhoz.
Rozé siller(világos vörös) főtt párolt sertéshúshoz, hideg sültekhez, különleges felvágottak- hoz, zöldség és krémlevesekhez, kecskesajthoz.
Tokaji aszú(fehér desszertbor) süteményekhez, nem túl édes tortákhoz, fagylalthoz, parfé- hoz, gyümölcsökhöz, kékpenészes sajtokhoz.
Tramini(fehér) szárnyasokhoz, libamájhoz, sült és párolt halakhoz, gyümölcsös körítésű sertés, valamint borjúhúsból készült ételekhez, desszertekhez.