Felröppentek olyan hírek, mely szerint készül egy olyan jogszabály tervezet, mely szerint az iskolák államosítása maga után vonhatja a menzák, a közétkeztetés állami kézbe adását is. A dolog nem kizárható, mind az MSZP, mind a FIDESZ egyes helyi politikusai tiltakoznak ez ellen. Egyelőre csak szórványos cikkekben. Van olyan polgármester, aki azért háborog, mert eddig a menzájuk a helyi termelőktől vásárolt és ezzel adott megélhetési lehetőséget nekik. Ha valóban rátenyerel az állam a közétkeztetésre, akkor ennek bizonyára vége szakad a központi beszerzések miatt. Az MSZP előre vizionálja, hogy az iskolai államosítást követni fogja a konyháké és a beszerzéseket is centralizálják, így például a takarítás és a papír- írószer beszerzés is. Mivel Abony az államnak adja iskoláit, egyházakkal nem is tárgyalt az átadásról, mi is érintettek leszünk ebben.
Van még más is… Elképedve láttam az óvodában az étlapot, melyen az új ajánlás szerint fel kell tüntetni az allergén anyagokat is. Ez úgy fest, hogy felsorolják azokat az élelmiszer összetevőket, melyek allergiás panaszokat válthatnak ki. Tehát, nem csak a menü látható az étlapokon, hanem például a glutén vagy más érdekes anyag. Olyan, mintha ez is külön ínycsiklandó fogás lenne. Ezek nem az úgynevezett E anyagok. Ez az iskolákban is így van. Egyelőre nem kötelező, de „ melegen „ ajánlott ezen dolgok feltüntetése. Az Országos Tiszti Főorvos készített egy ajánlást ezzel kapcsolatban, mely, ha törvénybe lép és nem csak javasolt lesz, meglehetősen érdekes dolgokat fognak enni a gyerekek. Fekete Tibor, a közétkeztetést végző INNOVEN Kft vezetője lapunknak elmondta, hogy tényleg kötelező az allergiát okozó komponensek feltüntetése az étlapon. Az egyes szülői értekezletekre is elmennek majd és tájékoztatást adnak ezekről a dolgokról is.
A szakember szerint sajnos napjainkban nagyon sok az olyan gyermek, aki mennyiségileg is éhezik, nem csak minőségben nem jut megfelelő táplálékhoz otthon. Ezért is nagyon fontos, hogy elég és minőségileg is kifogástalan legyen az étrend a közétkeztetésben. Ők mindenesetre erre törekednek, bár nem könnyű minden elvárásnak eleget tenni úgy, hogy a gyermek is jóllakjon. Ha a Tiszti Főorvos ajánlását törvény írja majd elő, nem biztos, hogy az népszerű lesz a gyerekeknél, de a felnőtteknél sem….
Íme, ITT megtekinthető a Tiszti Főorvos ajánlása És ez már több, mint ajánlás....
Tallózgattunk a közétkeztetéssel kapcsolatban, íme:
Tavaly október végén az egészségügyi államtitkárság azt közölte, hogy már tárcaközi egyeztetésen van a közétkeztetésről szóló rendelettervezet, vagyis a közoktatási, egészségügyi, szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatást nyújtó intézményekre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat tartalmazó koncepció. Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, húskészítményeket. Kitért arra is: a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen.
Mányon az óvodai és az iskolai konyhán túlnyomórészt a környékbeli termelőktől származó alapanyagokból főznek másfél éve. Ugron Zoltán polgármester szerint ez a megoldás megnyugtató a szülőknek, mert ellenőrizhető forrásból származó élelmiszerek jutnak a gyerekek asztalára. A teljes körű önellátásnak azonban vannak akadályai. Egyelőre az is kérdéses, milyen jövő vár a helyi termékekre alapozó közétkeztetésre az iskolák államosítása után..... Ugron Zoltán bízik benne, hogy habár az iskola állami tulajdonba kerül, születik olyan jogszabály, melynek révén a helyi termékekre alapozó konyhát sikerül átmenteni a „jövő számára". A helyi Fidesz kezdeményezésére - racionalizálás címen - még az államosítás előtt kiszervezik, központosítják és magánkézbe adják a közintézmények takarítását, közétkeztetését és a papír- írószer beszerzési feladatait.