Mi Abonyunk - Olívaolaj: Kulisszatitkok
Hírcsatornák:        
Regisztrált tagjaink: 8087, belépett felhasználók: 0.

veroniq - 2012.07.19. 12:05

Már Abonyban is elérhető az " olívászod "! Ha rendelnél, hívd fel őt: 30/597-6969- Garantáltan megéri!-  Nézd meg honlapjukat IDE kattintva.- A szürethez hasonlóan a bogyók feldolgozása is többféleképpen történhet. Az őrléssel homogén, nehéz, sűrű pépet kapunk – ebből kell kinyerni az olajat. A kész pépet esetenként még lassan tovább kevergetik, forgatják. A bő félóráig tartó ún. malaxálás során a kevergetéssel az olajcseppek könnyebben összeállnak. Ezután kezdődhet a kinyerés vagy szétválasztás, amelyben a pép három főbb alkotóelemre válik szét: a szárazanyagra (vagy kipréselt olívatörkölyre), az úgynevezett növényi lére, és persze az olívaolajra.

 Manapság reneszánszát éli a hagyományos korongos préselés, mert amellett, hogy ősi és romantikus, több termelő szerint jobb olajat ad. Az olajbogyómasszát növényi rostokból, leggyakrabban eszpartófűből szőtt korongokra viszik fel néhány centiméter vastagon. (A közelmúltban ezek a korongok már szintetikus szálakból készültek.) A korongokat a közepükön lévő lyukkal ráhúzzák egy rúdra, majd a több tucatnyi korongot kézi (vagy újabban gépi) erővel elkezdik felülről préselni. A kiszoruló zavaros folyadék, amely olaj és növényi lé keveréke, a korongok oldalán folyik le egy gyűjtőbe. Ennek a kétségtelenül látványos eljárásnak nagy hátránya, hogy a csordogáló olaj hosszú ideig érintkezik a levegővel, így az oxidáció kockázata magasabb. Ennek ellenére napjainkban is számos olyan termelő dolgozik ezzel a módszerrel, aki vagy nem engedheti meg magának a modernebb berendezéseket, vagy jobban ragaszkodik a tradíciókhoz. De akárcsak a hagyományos malomkövet, úgy a korongokat is állandóan tisztán kell tartani, különben már préseléskor megindul az olaj erjedése. Ritkán ugyan, de előfordul az is, hogy egy modernebb őrlési eljárást követően korongos préselést alkalmaznak.
 A hagyományos sajtolás után az olajat többféleképpen is szét lehet választani a szárazanyagtól és a növényi létől. Egyrészt alkalmazhatnak természetes ülepítést, bár ez manapság már ritka. Ilyenkor az alkotóelemek különböző fajsúlyát kihasználva gyakorlatilag megvárják, amíg az olaj a zöldséglé tetején összeáll, a szárazanyag pedig legalulra ülepszik le. Ez az olajkiválasztás legősibb módja.
 Talán meglepően hangzik, de napjaink olajmalmainak nagy részében már nem találunk korongos prést, ugyanis a pépből egyetlen szerkezettel: egy dekantálóval (tulajdonképpen ipari méretű centrifugával) nyerik ki az olajat. A gépezet működési elve a következő: az őrlési eljárások bármelyikével előállított pépet beszivattyúzzák a tartályba, és percenként több ezres fordulattal gyakorlatilag kicentrifiugálják. Eltérő fajsúlyuknak köszönhetően először száraz és folyékony összetevőkre válik szét, majd a folyékonyt is kipergetik. Ekkor különül el egymástól a növényi lé és a nyers extra szűz olívaolaj; ezt a nyers olajat aztán még meg kell szűrni. Az eljárás előnye, hogy az olaj nem érintkezik a levegővel, hiszen nem kicsorog, hanem egész egyszerűen elválik a növényi létől.
 A legmodernebb (és legdrágább) módszer mégis az úgynevezett sinolea-eljárás, amely során több ezer nemesacél kés merül a pépbe nagy sebességgel, a fémre csak a színtiszta olaj tapad, alul kicsorog, és a hígabb növényi lé marad vissza.
 Valójában egyedül a hagyományos, korongos módszert nevezhetik préselésnek, és az így készült extra szűz olívaolaj csomagolásán jogosan tüntethetik fel, hogy hidegen préselt vagy hidegen sajtolt. A gépi dekantálással vagy a sinolea-eljárással kinyert olaj csomagolásán csak a hidegen kinyert kifejezés szerepelhet – természetesen az adott nyelven. A hagyományos eljárásokat alkalmazó malmok előszeretettel tüntetik fel a címkén a malomkő vagy az olajprés képét. Nem állítjuk, hogy ez puszta marketingfogás lenne, de ezek a romantikát sugárzó ábrázolások nem feltétlenül jelentenek garanciát a minőségre. Tanulság: mint azt már a szüretnél is említettük, az ősi, romantikus módszerek nem biztos, hogy sokkal több odafigyelést igényelnek a termelő részéről, és az sem biztos, hogy jobb olajat adnak, mint a talán kiábrándítóbb modern eljárások – de ugyan ki reklamál ugyanezért a csúcsboroknál?

Tóth Gusztáv / Bárány Borbála
www.igazioliva.hu

A cikk a Zöld Újságban jelent meg korábban.
 

Egészségünk:
 0 Hozzászólás   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlott cikkek:

Érdemes elektromosra cserélni a hagyományos fogkefét

A koronavírus járvány sokaknál pszichés zavarokat okozott

Orbán szerint hamarosan lesz vakcina

COVID kórház a ceglédi is- Államtitkári nyilatkozat

Dr. Imreh Zsuzsanna doktornő üzenete

Kérdezz, felelnek - tanácsadás az interneten

Rendkívüli jogrend, kijárási korlátozás

Pusztai Dezső ceglédi kórház főigazgató: Két hétig nagyon nehéz lesz

30 év körüli a legtöbb új koronavírus fertőzött

A BCG-oltás enyhítheti a koronavírus-betegség tüneteit

 

Kommentek

Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Szavazás
Ön melyik képviselőjelöltre szavazna az 8-as választókerületben?
   
 Tóthné Somodi Ildikó VFE 
 Dr. Egedy Zsolt Mihály Független 
 Sáfránné Baranyi Beatrix Fidesz- KDNP 
   
Eredmény
Programok

A sarokkanapé, a kis lakások megmentője

Azok, akik kis lakásban élnek, pontosan tudják, hogy minden egyes ...

Miért kulcsfontosságú, hogy rendszeresen ápoljuk cipőinket?

Nincs kiábrándítóbb, mint egy koszos, igénytelen, ápolatlan cipő, akkor is, ...

Milyen hatással van az új NAV törvény az ERP rendszerekre?

Magyarországon időről időre módosulnak az adótörvények, ezzel aligha mondtunk újat. ...

Milyen tápot válassz a kölyökkutyádnak?

  Egy kiskutya rengeteg örömet tud hozni egy család ...

Hogyan lehet hatásos marketingszöveget írni?

Míg bő húsz évvel ezelőtt elég volt a termék néhány előnyét, esetleg az árát kiemelni egy-egy szórólapon, ma már merőben más a helyzet. Egyrészt több helyre kell szöveges tartalmat gyártanod, másrészt a nagy zaj miatt különösen frappánsan kell megfogalmazni a mondandódat, ha azt szeretnéd, hogy az olvasóból konverzió legyen.

Így telepítsük a csepegtető szalagot!

  A csepegtető öntözésnek köszönhetően nagyon sokat spórolhatunk a ...

Egy modern mennyezeti LED lámpa a te otthonodból is hiányzik

A modern mennyezeti LED lámpa napjainkban már a legtöbb otthonban fellelhető. Sokan gondolták úgy, hogy a régi, energiapazarló fényforrásokat lecserélik korszerűbbre, és megreformálják a világításrendszerüket. És te? Közéjük tartozol?

Korszerű implantációs eljárás csontpótlás nélkül

A csontpótlásos kezelés egy komplex, költséges folyamat, érthető, hogy sokan miért nem szeretnének belevágni. Szerencsére a modern fogászati fejlesztések lehetővé tették, hogy számukra is adott legyen egy optimális megoldás, egy speciális implantátumos technika.


Apróhirdetések
Dr. Kostyán Andor rendelőintézet elérhetőségeihez és rendelési idejéhez kattints IDE

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Bejelentkezés
Felhasználó név:
Jelszó:
Regisztrálás
Üzenőfal
Abonyi rendőrjárőr 24 órás elérhetősége:
(30)277-3185
.

Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények

Belépett felhasználók
Menetrendek
Programkereső





Facebook
© 2010 MiAbonyunk Safe Kft., 2740., Abony, Antos János út 20. - 30/9-670-313
|
IMPRESSZUM
|
Szerzői jogok