Rovatunkat az INNOVEN Kft. támogatja!- Varázslatos csipkebogyókat szedtünk a közelmúltban és a gyűjtőszenvedélyünk határtalan volt. A határban róttuk a mezőket és egy hívogató bokrocska tartalmának egy részét vidáman arattuk le két héttel ezelőtt. Igaz, kicsit korai volt, mert még nem csípte meg a dér, de hamarosan még finomabb ínyenc csemegéket rejtenek majd a mezők. Nem csupán díszítés céljából gyűjtögettünk ősember módjára, hiszen a csipkebogyóból készített otthoni tea íze, zamata, valamint vitamintartalma csak kevés más földi jóval ér fel.
Nagyon olcsón, könnyen és praktikusan készíthetünk belőle teát. A bogyók megfelelően tárolva hónapokig elállnak. Nálam jelenleg egy szép tálban várják sorsukat, de tüllben még szerencsésebb tartogatni őket. A tea elkészítéséhez nem kell sok belőle, egy literhez két és fél marék megmosott, szárától megtisztított csipkebogyót használok, úgy, hogy félbevágom őket. Ezt teszem egy nagy teás kannába és leforrázom őket. Viszont a szakirodalom szerint elég 40 C-os vízzel leönteni, mert így kevésbé károsodik a C-vitamin tartalma. Ez egyébként igaz is. Nos, egy napig hagyom állni a vízben a meseszép piros, illatos bogyókat, majd leszűröm úgy, hogy alaposan kinyomkodom a gyümölcsöket. Utána ízlés szerint ízesítem.
Én sok mézet, kis cukrot és kis citromot teszek bele. Már eleve kicsit savanykás a csipkebogyók miatt a tea. A képen olyan tea- limonádé látható, mert ezt most hidegen fogjuk elfogyasztani, de persze melegen is kiváló! Az igazi bio csipkehúsnak egyébkén elég brutális ára van a „ szabadpiacon „ , öt deka belőle 210 forint, ami azt jelenti, hogy kilója 4.200 forint, de a Herbária csipkebogyó hósa 4.850 forint/ kiló.….. Ezek a bogyók a természetben szabadon teremnek, és ha szedünk belőle egy kosárkára valót, a hosszú téli estéket megízesítik, megaranyozzák, mégpedig „ ingyen „. Ennek van most itt a szezonja, tehát gyűjtésre fel!
Mire is jó a csipkebogyó?
A csipkebogyó C-vitamin tartalmánál fogva főként megfázásos és fertőzéses megbetegedések megelőzésére, illetve tüneteinek enyhítésére használható. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Enyhén fokozza a gyomorsavtermelést, segíti az emésztést, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.