Külföldön is erősítik szakmai tudásukat a Toldi iskola diákjai- Az elmúlt héten a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola vendégei voltak német szakemberek, az úgynevezett Leonardo da Vinci program keretében. A hét első felében projektzáró rendezvényt tartottak az iskolában, mely remek hangulatban, az igazi kézzel fogható eredmények ismertetésének jegyében telt. Turi Tibor, az iskola Leonardo program projektkordinátora elmondta, hogy négy évvel ezelőtt vettek részt először ebben a programban, az első évben tíz szerencsés diák utazhatott szakmai gyakorlatra Németországba. Képgaléria a rendezvényről ITT
A remek hangulatú rendezvényen megtudhattuk, hogy ez volt az első esztendő, amikor két pályázatot is nyertek erre. „ Összesen 22 pék- cukrász tanuló és 8 kertész vett részt iskolánkból szakmai gyakorlaton idén Németországban, összesen kilenc hét időtartamban. Az elmúlt négy év alatt ez hetven toldis tanulót érintett. Bízom benne, hogy ez a létszám évről évre gyarapodni fog. „
Nem ez volt az első alkalom, amikor német szakembereket látott vendégül az iskola, most harmincan érkeztek a városba, akiknek Nagykőrösön, környékén, de a Fővárosban is szerveztek programokat. Turi Tibor megköszönte, hogy volt két olyan pékség is Németországban, ahol láttak fantáziát diákjaikban és már két éve dolgoznak velük közösen. A diákok a németországi utazás előtt másfél hetes német nyelvi felkészítőn is részt vettek. Dr. Edda Henze asszony a záró rendezvényen elmondta, hogy bízik abban, hogy kellő indulást tudott adni a diákoknak a német nyelv tanulásához, de megkérte tanítványait, hogy ez a lendület tartson tovább, mert a nyelvtanuláshoz bizony szorgalom kell. A németországi Meckelnburg tartomány pékszövetségének elnöke a nagykőrösi találkozás alkalmával arról számolt be, hogy saját tanulóiként szerette a magyar diákokat és bízik abban, hogy amit ott tanultak, az segíteni fog nekik a szakmai előremenetelben. Szegedyné Fricz Ágnes a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője is előadást tartott a Tájak, ízek, kultúrák programról. A szakember megköszönte, hogy ezen a színvonalas rendezvényen részt vehetett, nagyon tetszett neki, amit itt tapasztalt.
A Toldi iskola igazgatónője bevezető előadásában szólt iskola történetéről. Kisné Rózsa Ibolya elmondta, hogy az intézmény története 1953-ra nyúlik vissza, ekkor a Nagykőrösi Konzervgyár szakmunkás utánpótlását biztosították, majd hamarosan bővült a paletta a sütőipari képzés beindításával. Az első sütős szakmunkás osztály 1956-57-es tanévben kezdte meg tanulmányait. Ma már a konzervipari szakmunkások képzése sajnos a múlté, de van helyette több, piacképes szakma, melyet az iskolában választhatnak a diákok. Ezek a következők: Élelmiszeripari technikus+sütő-cukrász szaktechnikus, élelmiszeripari gépésztechnikus, környezetvédelmi technikus, élelmiszeripari analitikus technikus, kereskedő
IT-mentor ( számítástechnikai szakmacsoport ), dísznövénykertész, kertész, cukrász, pék.
A Leonardo da Vinci program célja többek között az, hogy megismertessék a Németországban élő emberekkel a magyar hagyományos sütőipari termékeket, illetve ők is sajátítsák el a német hagyományos termékek készítését. Ebből adtak egy csipet ízelítőt a programban részt vevő diákok, akik csodálatos pék- és cukrásztermékekkel örvendeztették meg tanáraikat. A receptúrákat Németországból hozták magukkal. A programban részt vevő diákok átvehették europass bizonyítványukat is. November 20-án és 29-én nyílt napot rendeznek az iskolában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Lőrinczy Veronika