Mérgező vagy egészséges a kajszibarack magja?
Bár tart már egy ideje a kajszibarack szezonja, szerencsére még mindig érik, úgyhogy szólhatunk róla néhány szót.
A kajszi- vagy sárgabarack, esetleg tengeri- vagy majombarack Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismert volt. Latin neve (Prunus armenica) arra utal, hogy hozzánk Örményországon keresztül került.
Rendkívül értékes gyümölcs: sok foszfort, nátriumot, kalciumot és káliumot tartalmaz, mely utóbbi vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenítésre is alkalmas. A gátlástalan kajszi fogyasztás egyetlen mellékhatása a szép haj és bőr, hiszen sok benne a kén is.
Gyerekkorunkban mindig megszárítottuk a magját, és egész délutánokat töltöttünk a törés, evés programmal. Ma is emlékszem a manduláéhoz hasonló kesernyés ízre, mely nem csoda, hiszen egészen közeli rokonok.
Később azzal riogattak, hogy ciántartalma miatt mérgező, úgyhogy az elfogyasztott barackmagmennyiséget tekintve joggal gondolhattam, napjaim meg vannak számlálva. Mivel még mindig élek, úgy döntöttem, inkább azoknak a kutatóknak hiszek, akik szerint a mag puha belsejében megtalálható B17-vitamin hatásos rákos megbetegedések ellen. De legalábbis nem árt…