A Hungarikumok Gyűjteményének részévé vált a karcagi birkapörkölt, amelyet a mai napig a nomád korban kialakult módon főznek - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság kihelyezett karcagi ülése után. A karcagi birkapörkölt kedveltségét mutatja, hogy a Nagykunságban elképzelhetetlen nélküle keresztelő, lakodalom, névnap vagy bármilyen közösségi összejövetel.
A birkapörkölt egyedülálló kunsági készítési módjában testet ölt a hagyomány és a jelen, miután az önkormányzat és a birkafőzők egyesülete példaadóan gondozza ennek a kiváló éteknek a hírnevét – fogalmazott a miniszter.
Fazekas Sándor közölte azt is, hogy a Hungarikum Bizottság csütörtöki döntése alapján a Magyar Értéktár is gyarapodott a hízott vízi szárnyas termékekkel, így például a libamájjal és a kacsamájjal. A libamáj Magyarországot bel- és külföldön egyaránt fémjelzi, hiszen számos országba eljut, és kedvelt csemege – indokolta a döntést a miniszter.
A Hungarikum Bizottság ülésén pozitív elbírálást kapott a karcagi birkapörkölt, amely nem egyszerűen egy finom étel, de közösségmegtartó erő is – fogalmazott Dobos László, Karcag polgármestere. Véleménye szerint ez az elismerés minden bizonnyal tovább öregbíti a június végén, immáron 15. alkalommal megrendezendő karcagi birkafőző fesztivál hírnevét. A polgármester bejelentette, hogy Karcagon létrehozták a helyi értéktár bizottságot, amely a város és környéke értékeinek őrzésére, ápolására hivatott. Ezzel is erősítve az emberek helyi és nemzeti identitását.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóiroda, MTI)
Kép: www.hajdupress.hu