A tomboló nyári hőség még nem ok arra, hogy megtagadjuk magunktól a házi finomságokat. Igaz ugyan, hogy a forróságban igen embert próbáló a tűzhely mellett álldogálni órákat, ezért összeszedtünk két szuperkönnyen és gyorsan elkészíthető cukkinis falatoznivalót, melyeket egy kis kreativitással akár diétásan is fogyaszthatunk!
Sajttal töltött cukkíni golyók
Hozzávalók:
• kb. 60-70 dkg cukkini
• só, bors és petrezselyem ízlés szerint
• fokhagyma, szintén ízlés szerint – szükség esetén helyettesíthető fokhagymaporral is
• 1 tojás
• 15 dkg reszelt sajt
• kb. 3 marék zsemlemorzsa
• olaj a sütéshez
• aprítógép
Az egész művelet egy kis gyakorlattal nem vesz több időt igénybe, mint 20 perc. Mossuk meg és hámozzuk meg a cukkínit, magjait távolítsuk el, majd vágjuk akkora darabokra, hogy az aprítóba könnyedén beférjen az egész. Tegyük hozzá a fokhagymát (vagy port) és a petrezselymet, majd indítsuk el a gépet. A péphez a következő lépésben adjuk hozzá a tojást, a reszelt sajtot és a fűszereket, végül pedig annyi zsemlemorzsát szórjunk a keverékbe, amennyit az felvesz. A cél, hogy egy jól formázható masszát kapjunk. Kaparjuk ki a gépből egy tálba a „tésztát”, és formázzunk belőle nagyjából diónyi golyókat. Utolsó lépésként bő olajban, közepes lángon süssük meg az így kapott labdákat, majd csöpögtessük le őket konyhai papírtörlőn. Legjobb, ha még melegen fogyasztjuk, ugyanis miután kihűlt, hajlamos megkeményedni a sajt miatt.
Magyaros cukkíni karikák
Hozzávalók:
• 2 kisebb, zsenge cukkini
• Só, bors és őrölt pirospaprika ízlés szerint
• liszt (kb. 10 evőkanál)
• 2 tojás
• 1,2 dl tej
• Olaj a sütéshez
A cukkínit megtisztítjuk, meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk. Kb. 1 cm vastagra felkarikázzuk a zöldségeket, majd besózzuk őket, és addig állni hagyjuk, amíg előkészítjük a sütéshez szükséges további hozzávalókat.
A bundához a 2 tojást felverjük, és hozzáadunk annyi lisztet, hogy folyamatos kevergetés mellett csomómentes masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, és paprikázzuk az így kapott tésztát.
A cukkíni ekkorra már levet ereszt – ez csöpögtessük le, és előbb tiszta lisztbe, majd a bunda tésztájában forgassuk meg a karikákat. Azonnal tegyük őket bő, forró olajba, majd közepes kángon süssük mindet aranybarnára. Konyhai törlőkendőn itassuk fel a felesleges olajat a kész karikákról. Uborkasalátával kiváló ebéd is lehet!
Jó étvágyat! ?