Az én anyukám egy igazi kis konyhatündér. Erről igazán nem csak én, hanem gyerekeim, az unokák is tudnának mesélni. Ma egy zseniális farsangi fánkot készített, melyet most sok szeretettel megosztok Önökkel. Ez a farsangi fánk egyik jól kipróbált receptje. Ezt azért szeretem, mert nincs benne rengeteg tojás sárgája és ezért könnyű a tésztája, majd' elrepül!
65 dkg liszthez 10 dkg puha /de nem forró/ vajat, két tojássárgáját, 2 dkg cukros tejben feláztatott élesztőt és annyi tejet adok amennyit a tészta felvesz /kb 4- 4,5dl/, csipet sóval, kevés vaníliás cukorral ízesítem, lehet bele tenni egy kanál rumot is, sőt érdemes, mert akkor még kevésbé szívja be a tészta az olajat!
Jó hólyagosra kidolgozom és meleg helyen, kelni hagyom kb 1 óra hosszáig. Amikor megkelt, kétujjnyi vastagra nyújtom és fánkszúróval kiszaggatom. Kevés ideig letakarva a deszkán pihentetem. Bő forró olajba rakom, a közepét az ujjammal benyomva, ellenkező oldalával mint ahogy a deszkán feküdt. Egy-két percig fedő alatt sütöm, azután villával óvatosan megforgatom és most már fedő nélkül sütöm tovább. Papírtörölközővel bélelt tálra teszem.
Porcukorral, barackízzel tálalom.