veroniq - 2010.12.13. 10:23:57
A MiAbonyunk fotósa sikerrel indult az Együttlét című fotópályázaton. A zsűri díjai mellett egy közönségdíj is gazdára talál, amit a döntőbe jutott képek közül választ ki az oldalra látogató. Ha tetszik, itt szavazhatsz az "Ima" című képre, értékeld a csilagokkal! Köszönjük!
veroniq - 2010.12.13. 09:47:52
LUCA NAPJA - December 13
Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletű, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke előtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben.
Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni. Éjfélkor ennek érdekében megpiszkálták a tyúkokat, nagyobb tojáshozamra kívánván őket serkenteni, máshol maguk a gazdaasszonyok mutattak példát „ülésből" a kotlósoknak.
veroniq - 2010.12.13. 09:38:09
A kép a tavalyi havas főtéren készült, Karácsonyfa angyalkákkal, készítette: Járdány Gyula.
Katt a képre ha nagyobb méretben is szeretnéd látni!
Főzni jó - 2010.12.10. 12:41:31
Az alábbi összeállítást Tatu nevű kedves olvasónk ajánlotta szeretettel a többiek figyelmébe és ezzel szeretne ő is hozzájárulni egy picit az ünnep hangulatához:
Ételek és Italok íz harmóniája
Az ételekhez illő borok megválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Inkább afféle izgalmas gasztronómiai kaland, amelynek során sok minden lehetséges, de nem minden megengedett. A felsorolással segíteni kívánok az eligazodásban.
Cabernet franc(vörös) vad pörkölthöz, belsőségekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz.
Cabernet sauvignon(vörös) frissen sült marhahúshoz, marhapörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz.
Chardonnay (fehér) sült szárnyashoz, malacsülthöz, füstölt és gouda sajthoz, sült és rántott halhoz, gombás ételekhez, gyümölcsös desszerthez.
Hárslevelű(fehér) tartalmas levesekhez, vadszárnyashoz és borjúhúshoz, pástétomokhoz, gyümölcs desszertekhez, félkemény sajtokhoz.
Kadarka (vörös) borjú és bárányhúshoz, halászléhez, gulyáshoz, pörkölthöz, paprikáshoz, olasz tésztákhoz.
veroniq - 2010.12.10. 12:23:30
Garanciális javítások a Főtéren
Abony város önkormányzata 10 %-os önerő mellett, 90 %-os támogatással, összesen mintegy 100 millió forintért újíttatta fel Abony város főterét. Most megtörtént az éves bejárás és elkezdték elvégezni a garanciális javításokat. Lapunk úgy tudja, hogy a díszburkolatot kell igazgatni, mert a csapadékvíz elvezetése nem tökéletes.
LŐVE
Főzni jó - 2010.12.10. 09:38:12
Főzni jó - 2010.12.09. 20:20:05
Képek a pulykáról ITT megtekinthetők! Fotó: LŐVE
Laza fokhagymás pulyka: Mert főzni jó!
Forrósíts meg 5 dkg étolajat vagy margarint nagy mély serpenyőben, vágj hozzá egy kis metélőhagymát ollóval, 5 gerezd fokhagymát is reszelj bele mellé. Végy 80 dkg-nyi pulykamellet, melyet vágj apró kockákra, tedd bele az előző egyvelegbe, sózzad, borsozzad ízlésed szerint, majd viszonylag nagy lángon, fedő nélkül süsd össze finomra, szaftosra.
Hunter - 2010.12.09. 14:29:32
veroniq - 2010.12.09. 11:44:14
Karácsonyfát! De milyet?
A karácsonyfa vagy nagy öröm, vagy sok bosszúság. Nem mindegy, mennyi pénzt költünk rá, és az sem, mennyi dolgunk van vele az ünnepek alatt. A reggel.hu összeállítása.
„A karácsonyfa tartósságának legfontosabb feltétele, hogy ne vágják ki túlságosan hamar, és az eladásig vagy a díszítésig megfelelően tárolják – mondta Dávid József kertész. – Éppen ezért a legideálisabb, ha olyan kertészetből vagy termelőtől választjuk a fenyőfát, ahol a szemünk előtt vágják ki. Egy hétnél korábban nem érdemes megvenni, mert a tárolása problémát okozhat. Akinek van kertje, az lombbal letakarva, elfektetve tartsa a szabadban, amíg be nem viszi a lakásba. Ha erre nincs mód, a lakás leghidegebb helyiségében tárolja úgy, hogy egy vödör vízbe állítja! Szerencsés, ha egy nappal korábban beleállítja a fenyőfatartóba, hogy a fa felvehesse legszebb formáját.”
Aprajafalva - 2010.12.09. 10:57:06
Természetes-gyermekcentrikus nevelési útmutató
I.
Novemberben Dr. Homoki Ildikó csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvos tartott előadást a baba-mama klub vendégei számára. A doktornő Desmond Morris Babafigyelőben című könyvéből dolgozott fel fejezeteket. Az előadásból megtudhattuk hogyan születik az újszülött, mi jellemzi, illetve megismerhettük egy-egy viselkedésének mozgatórugóit.
A szerző a babák megfigyelései alapján érdekes kérdésekre kereste a választ, például miért sír a baba, mi nyugtatja meg, vagy hogy hogyan ronthatjuk el. Véleménye szerint a gyermekek fegyelmezését csak a gyermekkorban (egy éves kor után) szabad, illetve lehet elkezdeni, erre a csecsemőkor nem alkalmas. Továbbá hangsúlyozza, hogy a csecsemőt nem lehet túlszeretni! Helytelen a babákat szigorú napirendhez igazítani, rendszabályozni. Gyermekünknek okozunk kárt azzal ha nem az ő, hanem saját magunk igényeihez igazítjuk gondozását.
Üzenet íráshoz jelentkezz be! Előzmények